Proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana risca sa fie blocat definitiv din cauza unui rau care ar trebuie deviat, a declarat marti ministrul roman al Mediului, Rovana Plumb, citata de AFP. Proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana prevede devierea raului Corna, al carui pat ar trebui sa faca loc imensului lac de decantare al deseurilor miniere. Rovana Plumb a declarat, marti, la audierile din Comisia speciala pentru Rosia Montana, ca ministerul a impus RMGC, in noul proiect, o garantie de mediu dubla, de 146 de milioane de dolari, care va acoperi reabilitarea minei la standarde de mediu.

Corna Google MapsFoto: Google Maps

"Directiva europeana privind apele, transpusa in legislatia romana, spune ca nu poti deturna cursul unei ape decat pentru un proiect de interes public exceptional", a afirmat Rovana Plumb, in fata comisiei insarcinata cu analizarea acestui dosar.

"Nu putem deci continua procedura de evaluare in absenta unei legi care sa spuna clar ca este vorba de un proiect de interes public exceptional", a adaugat aceasta.

Proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana prevede devierea raului Corna, al carui pat ar trebui sa faca loc imensului lac de decantare al deseurilor miniere.

"Daca proiectul de mina nu este declarat de interes public, raul nu poate fi deviat si deci proiectul, asa cum se prezinta acum, nu se poate realiza", a confirmat pentru AFP si fostul ministru al Mediului Attila Korodi.

Raul "Corna poate bloca definitiv proiectul minier", a subliniat acesta.

Dupa ce a declarat ca se opune imensului proiect al minei de aur in timpul campaniei electorale, guvernului premierului Victor Ponta a adoptat in august, spre surpriza generala, un proiect de lege care foloseste sintagma de "proiect de interes public national exceptional".

Acest proiect autorizeaza Gabriel Resources sa efectueze expropieri in numele statului si sa beneficieze de derogari de la mai multe legi, noteaza AFP.

Dar adoptarea proiectului a starnit un val de proteste fara precedent, cu manifestatii de strada care au reunit zeci de mii de romani in ultimele trei saptamani.

O comisie parlamentara urmeaza sa redacteze un raport asupra acestui proiect care va fi supus aprobarii Parlamentului in noiembrie.

Rezultatul votului este nesigur, in conditiile in care PNL a anuntat ca va vota impotriva.

Gabriel Resources prevede exploatarea a 300 de tone de aur si a 1.600 de tone de argint, folosind 12.000 de tone de cianura.

Societatea promite sute de locuri de munca si beneficii pentru Romania. Dar, potrivit expertilor si arheologilor, aceasta mina deschisa va antrena distrugerea a patru munti si a galeriilor miniere din epoca Imperiului Roman.