Premierul Victor Ponta considera ca ultimele declaratii ale politicienilor francezi privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen trebuie privite in contextul campaniei electorale, aratand ca liderii opozitiei, ca si cei din Romania, "mai baga un bat in roata", dar ca Romania este pregatita pentru aderare, transmite Mediafax.

"Luati-o incet, e campanie electorala. S-a terminat campania din Germania, incepe cea din Franta, ce sa facem... De aia sunt liderii opozitiei, ca si in Romania, sa mai bage si ei un bat in roata, nu asta e problema", a spus Ponta.

El a adaugat ca autoritatile romane au facut tot posibil atat din punct de vedere tehnic, dar si politic pentru o decizie favorabila aderarii la Schengen, dar ca nu doreste sa se pronunte asupra vreunui termen dupa ce alte termene avansate de presedintele Traian Basescu nu au fost respectate.

Anterior, Ponta a declarat ca Romania este pregatita din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spatiul Schengen, dar decizia in acest sens este una politica, existand si lucruri pe care autoritatile de la Bucuresti nu le pot influenta.

Premierul a amintit ca, la sfarsitul acestui an, ar putea fi aprobata prima etapa a procesului de integrare, cu frontierele aeriene.

Presedintele UMP (opozitie) Jean-Francois Cope i-a cerut, marti, presedintelui francez Francois Hollande sa nu mai mentina "ambiguitatea" asupra aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, careia i se opune atat timp cat nu va fi solutionat dosarul romilor, relateaza L'Express. fr.

"Cer foarte solemn ca presedintele Republicii sa spuna foarte solemn care este pozitia Frantei cu privire la intrarea Bulgariei si Romaniei in Spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014", a declarat deputatul-primar de la Meaux pentru postul France Info.

Cope s-a declarat sambata ostil acestei aderari "atat timp cat problema circulatiei si instalarii romilor nu va fi reglata".

Conventia Schengen, care deschide frontierele statelor semnatare, a fost ratificata de 26 de state, in principal membre ale Uniunii Europene (UE), dar si de catre Elvetia, Islanda si Norvegia.