Cei 33 de mineri au coborat din nou in subteran, la Rosia Montana, duminica, pentru un protest de cateva ore, cerand aprobarea proiectului minier, ei fiind sustinuti la suprafata de 250 de persoane, in timp ce in Alba Iulia, Aiud si Campeni au avut loc actiuni impotriva proiectului.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat penru Mediafax ca acei 33 de mineri care s-au blocat, in urma cu aproximativ zece zile, in galeria miniera Catalina-Monulesti, au coborat din nou in subteran duminica, in jurul orei 18.30, in semn de protest, ei cerand aprobarea proiectului minier si crearea de locuri de munca.

Albu a spus ca actiunea va dura peste doua ore, perioada in care minerii vor sa le arate celor care protesteaza in Piata Universitatii si in alte locuri din tara care sunt conditiile in galeria Catalina-Monulesti, la un kilometru sub pamant, respectiv temperatura de maxim 6 grade Celsius, umiditate extrem de ridicata, fara lumina naturala, si nivel de oxigen foarte scazut.

Potrivit lui Albu, s-a creat o parere gresita ca in galerie ar fi de fapt conditiile dintr-un muzeu si de aceea minerii au coborat din nou in subteran pentru a arata, cu ajutorul jurnalistilor, in ce conditii au protestat si care sunt conditiile in care lucreaza.

Actiunea de protest este sustinuta, la gura minei, de peste 250 de persoane - mineri si localnici din Rosia Montana - care solicita aprobarea proiectului minier si crearea de locuri de munca in minerit.

In paralel, in trei orase din judetul Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud si Campeni, cateva sute de oameni au protestat duminica seara, cerand respingerea proiectului minier de la Rosia Montana.

Astfel, la Alba Iulia aproximativ 100 de persoane au participat la un mars, solicitand parlamentarilor si guvernantilor sa respinga proiectul minier de la Rosia Montana. Oamenii au scandat lozinci precum "Uniti salvam Rosia Montana", "Romania, trezeste-te" si au purtat pancarte cu mesajele "Indiferenta ucide. Spuneti NU cianurii", "Pastrati Apusenii bogati si curati!", "Nu vrem poluare".

Cel mai mare protest a avut loc la Campeni, unde circa 450 de persoane s-au adunat in centrul orasului cerand sa nu fie aprobat proiectul de extragere a aurului si argintului de la Rosia Montana. Oamenii au protestat cu steaguri tricolore si pancarte cu mesaje impotriva proiectului minier.

Un protest de mai mica amploare a avut loc, duminica seara, la Aiud, unde 25-30 de persoane s-au adunat in centrul orasului.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcovet, a declarat pentru Mediafax ca toate actiunile de protest organizate in judet, pro sau contra proiectului minier de la Rosia Montana, sunt autorizate.

In urma cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Rosia Montana s-au blocat in subteran, cerand deplasarea in zona a lui Crin Antonescu. Ei au iesit la suprafata in urma cu o saptamana, dupa ce premierul Victor Ponta le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara.

Parlamentarii din Comisia speciala pentru proiectul de lege privind Rosia Montana au decis, miercuri, sa mearga peste o saptamana la fata locului, vizita urmand sa dureze doua zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, pana la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor si deputatilor, iar pana la 20 octombrie urmeaza sa fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminica, la Rosia Montana, la iesirea din galeria miniera Catalina-Monulesti, ca cei care sunt impotriva proiectului trebuie sa propuna solutii pentru locuri de munca, el adaugand: "Nu poti sa fi numai asa, Gica Contra".

Presedintele Camerei a precizat ca a coborat in galeria miniera pentru a da un mesaj de normalitate colegilor sai din Parlament, un mesaj prin care vrea sa arate ca "daca vrei sa iei o decizie, trebuie sa te documentezi in prealabil si sa asculti atat argumente pro cat si argumente contra".

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana. Protestele au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.