Romania trebuie sa arate ca este capabila sa gestioneze un val de imigranti sirieni care ar putea aparea in urmatoarea perioada, mai ales in contextul discutiilor despre aderarea la spatiul Schengen, a declarat vineri, la Bruxelles, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Oficialul roman a discutat chestiunea cu comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, in conditiile in care Bulgaria se confrunta deja de cateva saptamani cu un val de imigranti sirieni, noteaza Agerpres.

"Stiti foarte bine ca Bulgaria se confrunta cu suficient de multe probleme in ultimele saptamani. Opinia noastra este ca si Romania va fi parte a acestei migratii extraordinare dinspre Siria, Turcia, via Bulgaria", a spus Valeriu Zgonea in cadrul unui briefing de presa.

Presedintele Camerei Deputatilor sustine ca, in opinia sa, Romania este pregatita sa faca fata unui eventual aflux de imigranti sirieni, dar ca 'trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca face parte dintr-o reactie emotionala pe fondul intamplarilor care sunt astazi legate de Schengen'.

"Noi indeplinim toate conditiile de intrare in Schengen, dar vedeti ca exista o anumita tentatie de politizare pe o agenda publica interna a altor state. Pe cale de consecinta, noi trebuie sa aratam ca suntem capabili sa gestionam aceasta problema a migratiei din cauza unui focar de razboi civil in Siria si ca avem capacitatea, in varianta aderarii la spatiul Schengen, sa gestionam foarte bine problema si din punct de vedere al drepturilor omului, dar si din punct de vedere al angajamentelor pe care le avem ca stat european", a adaugat Zgonea.

El sustine ca "ceea ce se intampla astazi Bulgariei, care nu a fost prinsa pe nepregatite, maine se poate intampla si Romaniei, pentru ca din Bulgaria se poate trece foarte usor in Romania".

Potrivit sursei citate, un astfel de aflux de imigranti va reprezenta o provocare pentru institutiile statului. "Poate vor fi copii pe care va trebui sa-i ducem la scoala, va trebui sa ne gandim cum ii finantam pe acei oameni care vin aici. Lucruri de care noi nu ne-am lovit in ultimul secol. Pentru ca noi am fost confruntati cu migratia romanilor in spatiul european, in niciun caz cu migratia altor cetateni din alte state catre Romania din cauza unor focare de razboi civil", a spus Valeriu Zgonea.

Presedintele Camerei este de parere ca Romania trebuie sa actioneze intr-o astfel de situatie ca un stat european, cu o atitudine europeana si sa aloce, impreuna cu Comisia Europeana, resursele financiare necesare astfel incat acesti cetateni sa-si pastreze demnitatea umana si sa aiba sansa de a se intoarce in tara loc atunci cand lucrurile vor intra pe un fagas normal'