Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat vineri ca institutia pe care pe o coordoneaza a luat decizia sa gestioneze absolut toate programele nationale, iar finantarea, indiferent de sursa, sa fie asigurata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), transmite Agerpres.

"Nu mai stim ce finanteaza Casa, ce finantam noi. Dam permanent vina unii pe altii. Pentru ca tot vorbim de simplificare manageriala. Iar eu, la minister, voi avea manageri nationali pe fiecare program in parte. Trebuie sa introducem ordine. Probabil intr-un an-doi, vom avea registre nationale de sanatate pe patologii. Vrem sa finantam programe de la cap la coada, cum ar fi cel de cancer, de la depistare pana la paleatie", a declarat ministrul, la Oradea.

Prezent la dezbaterea regionala de la Oradea, presedintele CNAS, Cristian Busoi, a salutat initiativa ministrului Eugen Nicolaescu de a regandi programele nationale.

"Doresc foarte mult sa ne asumam impreuna responsabilitatea pe aceste zone, ca sa le eficientizam, pentru ca unele programe nu-si ating obiectivele", a precizat Busoi.

In urma cu doar cateva luni, in martie 2013, Guvernul a emis o hotarare prin care programele nationale de sanatate erau impartite intre Ministerul Sanatatii si CNAS astfel: ministerul isi asuma finantarea si managementul a 13 programe din zona preventiei, iar CNAS finantarea celor mai importante programe nationale, cele 14 programe curative pentru oncologie, boli cardiovasculare, diabet, transplant, etc. Se anunta atunci ca vor fi desemnati, la nivelul Ministerului Sanatatii, persoane responsabile punctual de fiecare program in parte. Toate licitatiile urmeaza sa se desfasoare la nivel national prin intermediul unei unitati de achizitii din structura Ministerului Sanatatii.

“Am directionat programele nationale de sanatate finantate din bugetul Ministerului Sanatatii spre activitati de imbunatatire a sanatatii publice, prevenire a bolilor si evitare a surselor de pericole pentru sanatate si am redefinit rolul atributiilor Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in finantarea, gestionarea resurselor si derularea programelor nationale de sanatate”, declara atunci ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.