Secretar de stat in Transporturi: Regionalizarea va impune si aparitia aeroporturilor regionale
"Din fericire aeroporturile au fost descentralizate. Dar, ocupandu-ma si de partea de program 2014-2020, am constatat ca odata cu aparitia regiunilor aeroporturile sunt in situatia ca trebuie sa fuzioneze. Descentralizarea s-a facut, dar vor aparea regiunile. Concurenta foarte mare intr-o singura regiune va face situatia foare dificila. Daca aeroporturile din aceeasi regiune nu vor colabora va fi foarte greu sa atraga fonduri europene si ajutoare de la UE pentru dezvoltare. Trebuie sa se lase la o parte orgoliile si sa se decida ce aeroport va fi regional. Vor fi nevoite sa faca o politica comuna de transport aerian pe regiune. Si asta va fi foarte dificil. Am avut o experienta la nivelul asociatiei (Asociatia Aeroporturilor din Romania, n.r.) si s-a terminat destul de complicat", a spus Buica.
El aratat ca aeroporturile regionale sunt definite in politica Uniunii Europene ca aeroporturile pricipale ale regiunii respective, cele care coordoneaza politica de transport in regiune.
"Va fi dificil, au fost discutii aprinse pe acest subiect, mai ales ca nu exista o strategie. Aeroportul din Craiova, pentru ca nu are competitor, s-a definit automat ca aeroport regional. Nu vorbim de desfiintari de aeroporturi, vorbim de politica comuna de transport aerian pentru acele aeroporturi dintr-o anumita regiune. Presupune ca in regiunea respectiva sa nu avem destinatii comune de pe aeroporturi diferite, va fi politica comuna", a spus Buica.
Potrivit Ministerului Transporturilor, se are in vedere consolidarea regiunilor din punct de vedere al aeroporturilor.
"Va exista un punct important, cu un aeroport principal, iar celelalte isi vor desfasura activitatea complementar. Daca pe un aeroport am mai mult trafic provenind de la companii low cost, pe celelalte trafic de companii regulate, trebuie sa existe o discutie, o politica la nivel regional care sa permita automat o mai mare dezvoltare a regiunii, fara sa renuntam la infrastructura", au aratat reprezentantii institutiei.
In ceea ce priveste fondurile europene de care aeroporturile pot beneficia in exercitiul financiar viitor, oficialii romani spun ca acestea vor avea la dispozitie atat banii din programele care vizeaza domeniul transporturilor, cat si cele pentru dezvoltare regionala, iar cele care sunt la granita pot accesa si programele transfrontaliere.
Aeroporturile din Romania au nevoie, in urmatorii zece ani, de cel putin 200-300 de milioane de euro pentru investitii in piste noi, terminale si infrastructura.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
sau ati luat in calcul si aeroporturile satesti, ca in ultima perioada cam aterizeaza pe unde apuca mig-urile astea...
Dar ce facem cu porturile Dunarii, sau mai mishto' ce facem cu portul Constanta? il declaram regional si-l lasam cadou' lui Mazare?
Infrastructura trebuie sa ramana bun national, ma ro... chiar colaborare public privat!
Dar sa anexezi o platforma aeroportuara sau portuara cu valoare de miliarde de euro... este inadmisibil!
Astia fura tot, cand ii dam jos?
Imi imaginez, ce isi mai freaca mainile de satisfactie escrocii vazand ca, dupa ce si-au facut averi inimaginabile distrugand economia, vanzand resursele energetice si minerale si pradand tot ce se mai putea prada, au acum mana libera sa desfinteze statul populat de prostii care i-au votat si ras-votat de atatea ori.
A fost odata.....Romania ! Urmeaza vanzarea la bucata !
Sau.. in Dobrogea sunt doua aeroporturi: Constanta si Tulcea. Facem cite o regiune de judet?
Sau ... in Bucuresti avem aeroportul Baneasa, In Ilfov Henry Coanda. Facem tot doua regiuni? Sau una cu capitala prin Ilfov?
Sau, la nivel national sunt 16 aeroporturi. facem 16 regiuni? Inainte de a te da destept, n-ar strica sa te informezi nitel. Atlfel, risti sa pici de ....
lasata de izbeliste de guvernul "central" Bucuresti, fara nici-un proiect de autostrada spre aceasta zona cu 600.000 - 1.000.000 locuitori ????
fara nici-un proiect de autostrada (Pitesti - Ploiesti - Buzau - Braila - Galati) ???
fara nici-un proiect pod peste Dunare care sa lege Braila Galati de Tulcea ???