Protestele medicilor vor incepe miercuri cu pichetarea Ministerului Sanatatii, la actiune fiind asteptate aproximativ 120 de persoane, a declarat marti presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, pentru Mediafax.

Presedintele CMR a precizat ca pichetarea Ministerului Sanatatii va avea loc intre orele 11.00 si 13.00, urmand sa fie continuata joi si vineri.

De saptamana viitoare, actiunile de pichetare se vor muta, timp de patru zile, la Ministerul Finantelor Publice.

Vasile Astarastoae a precizat ca autorizatiile de protest sunt pentru cel mult 120 de persoane. Astfel, miercuri, vor picheta sediul Ministerul Sanatatii reprezentantii conducerii Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate, iar in zilele urmatoare vor veni si medici din provincie.

Potrivit calendarului de proteste anuntat de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, actiunile de pichetare vor fi organizate pana in 27 septembrie, urmand ca in octombrie sa aiba loc un protest la Guvern, iar in noiembrie ar putea fi declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor.

Reprezentantii medicilor au mai spus ca s-ar putea sa existe si demisii in bloc, dar si anularea contractelor medicilor de familie cu casa de asigurari de sanatate.

Principala nemultumire a personalului sanitar este legata de nivelul salariilor.

Lista revendicarilor, aprobata de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate, contine sase solicitari majore, respectiv alocarea a minumum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege specifica sistemului de sanatate in care proiectul privind performanta sa reprezinte un capitol, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Potrivit lui Astarastoae, daca solicitarile generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel incat alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor sa se faca esalonat, solicitarile privind dublarea salariilor rezidentilor nu se negociaza. "Pentru aceasta, se cere rezolvare imediata", a subliniat acesta, in 6 septembrie.

Minsitrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, in 10 septembrie, ca posibilele proteste anuntate de Coalitia Profesionistilor din Sistemul Sanitar nu se justifica si nu au temei real, atata timp cat MS a pus in dezbatere publica un pachet de legi, si a precizat ca asteapta toti partenerii la dialog.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca invita toate partile cu responsabilitati in sistemul sanitar la discutii si dezbateri si solicita ca orice manifestare a personalului medical sa nu-i afecteze pe pacienti.

"Fac apel la responsabilitate si echilibru", a solicitat ministrul.