Tribunalul Vaslui: Hotararile consiliilor locale din judet prin care se interzice exploatarea gazelor de sist sunt ilegale
Hotararile au fost atacate in instanta de contencios-administrativ de catre Prefectura Vaslui, considerate ilegale pe motiv ca a fost incalcat articolul din Constitutie cu privire la bogatiile subsolului. Cererile de chemare in judecata au fost formulate dupa ce consiliile locale au refuzat sa anuleze hotararile la solicitarea Prefecturii Vaslui.
Pana la aceasta data, 6 din cele 11 autoritati locale date in judecata in 4 iulie au pierdut procesele intentate de Prefectura, celelalte 5 cauze similare fiind pe rolul Tribunalului Vaslui, avand termene fie la sfarsitul lui septembrie, fie la inceputul lui octombrie.
Deciziile Tribunalului Vaslui, care a admis cererile Prefecturii, de anulare a hotararilor consiliilor locale privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist, nu sunt definitive.
Un numar de 14 consilii locale din judetul Vaslui, inclusiv doua din cele trei pe teritoriul carora compania Chevron are luate in concesiune suprafete de teren, au interzis, prin hotarari adoptate in plen, explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective.
Deciziile au fost luate dupa ce Consiliul Judetean Vaslui a eliberat, in decembrie 2012 si ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de sist in trei perimetre din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Popeni (Gagesti) si Silistea (Pungesti).
Din cele 14 consilii locale, 11 au fost date in judecata de Prefectura dupa ce au refuzat sa revoce hotararile de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul unor comune, considerate ilegale si anticonstitutionale de Prefectura.
"Institutia Prefectului Vaslui a solicitat tuturor celor 14 consilii care au adoptat hotarari privind interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist sa comunice intreaga documentatie care a stat la baza adoptarii acestor acte normative. Ulterior, in functie de documentatia inaintata Prefecturii, s-a constatat ca sunt incalcate prevederile legale in materie.
In acest context, s-a solicitat autoritatii emitente sa reanalizeze si sa se revoce hotararile respective. Intrucat 11 consilii locale nu au revocat acele acte normative, Prefectura a promovat actiuni la instanta de contencios administrativ, solicitand instantei sa se pronunte asupra legalitatii hotararilor adoptate. De la data introducerii actiunii la Tribunalul Vaslui, hotararile atacate sunt suspendate de drept si nu produc efecte pana la solutionarea irevocabila a cauzei", declara purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.
In actul transmis in teritoriu, Prefectura Vaslui sustinea ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra acestora.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Exact acolo ne interesează, simțitul mai bine.
si, mai departe:
"Prefectura Vaslui sustine ca zacamintele din subsolul Romaniei sunt proprietate publica a statului, astfel incat consiliile locale nu pot decide asupra acestora."
...................................................
Pai, in acest caz, nici cei 30 de mineri care s-au inchis in mina n-au absolut niciun drept asupra "bogatiilor subsolului - proprietate publica a statului" si ar fi trebuit scosi afara de-acolo cu jandarmii!
Nu-i asa?
Cum isi dau ei singuri pumni in cap...bietii USL-amisti si Justitia finului lui Ponta!
ci pentru "sanatatea lor ca sa nu fie expusi
la pericolul de contaminarea plantele animalele si
oamenii de acolo"
Nu-ncurca una cu alta...ca as ane prostesc astia...
Orice "persoana locala" poate sa voteze pentru asa ceva, adica pentru propria ei siguranta si sanatate.
Acest drept e Granatat de Constitutie.
Prin urmare:
1. Aia de la Rosia pot vota "sa nu fie cianuri"
2. Nu pot vota "sa fie cianuri" caci daca 1 singur
se opune nu-l poti obliga sa se otravreasca
3. Nu pot vota "cui sa dam aurul de acolo"
caci aurul e al tuturora si daca astia toti tacem vedeti ca ni-l fura Hotii.
4. Cum nici Ponta nu poate da Aurul Nostru si nici parlamentul tarii nu poate da Aurul Nostru
pentru ca ei sunt Doar Adminsitratori alesi doar pe 4 ani...nu pe 2000 de ani....
5. Nici Un administrator de Tara (ponta, parlament, presedinte) nu-ti poate vinde casa si proprietatea fara acordul tau
6. Nici Un Administrator de Tara (ponta, parlament, presedinte) nu poate lua imprumuturi pe spinarea
proprietarilor fara sa-i intrebe
7. Nici Un administrator de Tara (ponta, parlament, presedinte) nu poate lua hotarari administrative
care sa depaseasca durata mandatului sau
Asta ca sa fie clar pentru Toti Hotii si Tradatorii De tara , care au facut si fac exact pe dos !
De ce oare mai mananca ca e bun care apartine populatiei poate papa de la roma sa mai stie.
Si cica era foarte naspa la comunisti, cand faceau aia ce fac astia, dar acum suntem in democratie :))) si ne sunt respectate toate drepturile :)))))))))))))))))))
Detergentii insa infesteaza pinza freatica.
Procedeul de extractie este foarte scump iar profitul firmei de exploatare aproape de zero. Toata smecheria afacerii gazelor de sist consta in subventionarea de catre stat a extractiei dupa care tot statul cumpara gazul. Cu alte cuvinte firma Chevron vinde gaz Romaniei fara sa investeasca nimic.
Romania plateste de doua ori aceste gaze: o data extractia, care costa cit gazul scos, si pe urma gazul extras.
Frumoasa afacere!
Da un link sa vedem si noi, astia mai tampiti, care-s preturile de exploatare si care-i profitul mediu al unei asemenea exploatari.
Asta daca nu esti cumva un dobitoc care vorbeste aiurea.
De asemenea, importanta gazelor de sist in economia SUA este minora atita vreme cit acestea nu constituie mai mult de 1.6% din totalul gazelor folosite.
Citat Wikipedia: "Shale gas is still widely seen as marginal to uneconomic without tax credits, and shale gas provided only 1.6% of US gas production when the federal tax credits expired."
face jocul Chevronului ce-i comanda
ca pe papusi pe Basescu si Ponta & comp.
De ce e ilegal ca o comunitate Locala - aleasa liber
sa hotarasca sa nu-si puna cetatenii ei in pericol?
Bineinteles ca nu e ilegal !
Justitia e Controlata Politic !
Justitia e Cianurata si ea!
"sa nu-si puna cetatenii ei in pericol"
repet
"sa nu-si puna cetatenii ei in pericol"
Tu stii sa citesti?
Ce pericol ii pentru aia din Rosia Montana?
Cianurile, smechere
Ponta a promis in afara (Chevron etc...)
ca le va declara Ilegale , nu el
"Justitia le va declara ilegale"
http://gandeste.org/adevaruri/iata-faptele-trebuie-sa-ne-fie-frica-de-ce-vrea-sa-ne-faca-chevron/26739
Legea nu spune ca statul poate sa isi otraveasca cetatenii ca sa poata extrage gazele, nu?
Nu o avea dreptul consiliul judetean dreptul sa hotarasca statutul juridic al gazeler, dar are toate drepturile sa stabileasca daca interzice sau nu un mod de exploatare sau altul.