Proteste fata de proiectul Rosia Montana au loc duminica, 15 septembrie, in mai multe orase din tara, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Suceava, Buzau, Constanta, Timisoara, Sibiu, Targu Mures si Brasov, in paralel cu mitingul urias din Bucuresti (15.000 de manifestanti). In Piata Unirii din Cluj-Napoca au protestat mii de oameni (5.000 - estimarea politiei, transmisa de Ora de Cluj, dar ziaristii publicatiei citate sustin ca au fost mult mai multi), acestia cerand respingerea proiectului Rosia Montana si demiterea ministrilor Dan Sova, Rovana Plumb, Daniel Barbu, a premierului Victor Ponta si a lui George Dutu, seful Agentiei pentru Resurse Minerale.

  • Proteste in Cluj si Alba-Iulia fata de proiectul de la Rosia Montana

Protestatarii au pancarte cu mesajele: "Salvati Rosia Montana", "Dupa mina, potopul", "Tradarea de tara in aur se masoara", "Basescu, RMGC aceeasi mizerie", "Rosia Montana, nu gropana" sau "Nu cianura, vrem natura".

O pancarta cu inscriptia "Salvati Rosia Montana" a fost afisata pe statuia lui Matei Corvin din Piata Unirii, unde protestatarii scandeaza: "Uniti, salvam Rosia Montana", "Vrem natura, nu cianura", "Demisia", "Hotii" si "Nu corporatia face legislatia".

Totodata, protestatarii au cerut si demisia prefectului de Cluj, Gheorghe Vuscan, deoarece nu ar fi permis accesul la o conferinta de presa sustinuta de ministrul Culturii, Daniel Barbu, a unui jurnalist care este si activist impotriva proiectului RMGC.

"Trebuie sa mentinem presiunea pe deputati si parlamentari sa nu isi schimbe deciziile de la ora la ora si de la zi la zi", a spus la megafon unul dintre protestatari.

La Alba Iulia, peste doua sute de persoane participa la miting impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Protestatarii s-au adunat in fata cinematografului Dacia din oras, de unde au pornit intr-un mars, scandand lozinci impotriva proiectului minier si cerand respingerea acestuia.

Pe pancartele protestatarilor de la Alba Iulia scrie "Spuneti "nu" cianurii", "Indiferenta ne ucide" si "Politicienii pleaca, cianura ramane".

Unii dintre protestatari poarta masti chirurgicale pentru a se apara, in mod simbolic, de cianuri.

  •  Bistrita: Circa 60 de persoane la un protest fata de proiectul minier de la Rosia Montana

Circa 60 de persoane au participat, duminica, la Bistrita, la un protest fata de proiectul de la Rosia Montana, printre manifestanti numarandu-se mai multi tineri care au traversat orasul scandand "Cum de nu va pasa? E si tara voastra!".

Manifestantii s-au adunat in parcul de langa Biserica Evanghelica aflata in centrul Bistritei si au afisat pancarte cu inscriptiile: "Opriti asediul Rosiei Montane!", "Noi suntem aurul", "Politicul, partas la dezastrele ecologice", "Nu cianura in Romania", "Stop distrugerii faunei apelor", "Toamna asta Like-uri se numara in strada!", "Legea distrugerii Rosiei Montane NU in numele meu!", "Revolutia incepe la Rosia Montana", "Bistrita se trezeste","Tradarea de tara in aur se maspoara".

Manifestantii au pornit apoi in mars, flancati de jandarmi, prin centrul orasului, prin parc si s-au intors din nou in locul din care au pornit. Ei au scandat: "Uniti salvam Rosia Montana" si "Cum de nu va pasa? E si tara voastra!".

Organizatoarea protestului, Daniela Marcu, a declarat ca a mobilizat oamenii pe o retea de socializare si prin SMS-uri.

"Am desenat bannere, steaguri, placaje, am folosit materiale reciclate si pastrate de-a lungul anilor. Eu sunt foarte fericita ca vad oameni care iau pozitie. Discut cu multa lume pe o retea de socializare, am dat si telefoane, am trimis SMS-uri. Daca am avut timp liber, m-am implicat. Eu cred ca, si daca nu ai timp liber, iti faci pentru o astfel de cauza fiindca merita", a declarat Daniela Marcu.

Ea a spus ca va continua sa ceara aprobare pentru proteste in fiecare duminica.

  • Iasi: Mars de protest fata de proiectul Rosia Montana, o intersectie blocata un sfert de ora

Aproximativ 500 de persoane participa la un mars de protest pe strazile Iasiului fata de proiectul de la Rosia Montana manifestantii blocand pentru un sfert de ora circulatia intr-una din cele mai aglomerate intersectii ale municipiului.

Protestatarii s-au adunat in jurul orei 17.00 in Piata Unirii, unde au stat aproximativ o ora. Ei au scandat: "Uniti salvam Rosia Montana", "Nu corporatia face legislatia", Rosia Montana nu e de vanzare".

Totodata, participantii au cerut demisisa ministrilor Rovana Plumb, Dan Sova si Daniel Barbu.

La ora 18.00 manifestantii au pornit in mars catre Podul Ros, pe traseu ei oprindu-se in fata Primariei, unde au huiduit si si-au exprimat nemultumirea si fata de taierea teilor de pe bulevardul central din municipiu.

Ulterior, ei s-au deplasat catre cartierul iesean Podul Ros, blocand partial circulatia rutiera intr-una din cele mai aglomerate intersectii din oras.

O parte dintre participanti s-au asezat jos, pe carosabil, jandarmii formand un cordon in jurul lor.

Dupa circa un sfert de ora, manifestantii au pornit din nou in mars catre cartierul studentesc "Tudor Vladimirescu".

Manifestantii poarta pancarte pe care scrie: "Revolutia incepe la Rosia Montana", "Nu cianurii, nu plagiaturii", "Iasiul nu inghite cianura".

Si la Suceava aproximativ doua sute de persoane au participat la un mars pe strazile municipiului impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Protestatarii au plecat in mars din fata Palatului Administrativ spre Catedrala Ortodoxa din municipiu, apoi spre Primarie, de unde s-au intors la Palatul Administrativ, unde au scandat lozinci solicitand respingerea proiectuli minier de la Rosia Montana.

Protestul s-a desfasurat fara incidente, manifestantii parcurgand traseul pe trotuare, dar au fost zgomotosi, lovind asfaltul cu PET-uri umplute cu pietre, batand in tobe sau sufland in trompete.

Ei aveau pancarte cu "Salvati Rosia Montana", "Nu corporatia face legislatia" sau "Nu cianurilor".