Cea de 15-a zi de proteste impotriva proiectului aurifer de la Rosia Montana a batut recordul de participare la un miting fara organizare formala: peste 15.000 de oameni (dupa estimarile reporterilor HotNews.ro si estimarile neoficiale ale jandarmilor; participantii au estimat 25.000) au blocat complet centrul Bucurestiului si au marsaluit pe bulevardele Capitalei. Protestatarii au cerut oprirea proiectului aurifer si demisia premierului Victor Ponta, care duminica a fost la Rosia Montana, unde a discutat cu cei 33 de mineri inchisi in mina de citeva zile. Protestatarii au scandat "Uniti salvam Rosia Montana" si au venit cu pancarte pe care scria "N-ai nevoie de aur ca sa stralucesti", "Nu putem cumpara alta planeta", "Sa vina presa sa-i scoatem lesa". Tarziu dupa miezul noptii, 1.000 de protestatari erau inca in Piata Universitatii. Comisia parlamentara speciala pentru proiectul privind Rosia Montana urmeaza sa fie constituita marti, prin votul plenului Parlamentului. Aseara, premierul Victor Ponta, aflat la Rosia Montana, a promis ca va discuta, luni, si cu manifestantii din Piata Universitatii.

Foto:

Ora 0:46: In jur de 1.000 de persoane protesteaza inca in Piata Universitatii. Circulatia pe Bulevardul Nicolae Balcescu este in continuare blocata.

Ora 23:40: In jur de 1.000 de oameni mai sunt acum in Piata Universitatii.

Ora 23:20: Protestatarii parasesc Piata, numarul lor a scazut sub 10.000.

Ora 23:16: Circulatia in zona Pietei Universitatii este blocata.

Ora 23:10: Grupuri de oameni incep sa paraseasca Piata Universitatii.

Ora 23:00: Peste 15.000 de oameni protesteaza la aceasta ora in centrul Capitalei impotriva proiectului de la Rosia Montana. Multimea se intinde de la Piata Unirii pe tot Bulevardul I.C. Bratianu pana la Piata Universitatii. Rondul de la Piata Univesritatii este plin de oameni, om langa om, iar Bulevardul Nicola Balcescu, cu trotuarele si zona de la fantana, este plin de oameni pana aproape de intersectia cu CA Rosetti.

Ora 22:48: Coloana de protestatari s-a reintors in Piata Universitatii, oamenii ocupa incet-incet rondulde la Universitate.

Ora 22:34: Biciclistii din grupul protestatarilor au ajuns in Piata Universitatii si dau ture in jurul rondului, cu steagurile ridicate.

Ora 22:26: Protestatarii au ajuns in Piata Unirii si se indreapta spre Piata Universitatii, locul de unde au pornit in mars.

Ora 22:19: Coloana de protestatari este aproape de Piata Unirii.

Ora 21:23: Protestatarii au intrat pe Bulevardul Tineretului si se indreapta spre Piata Universitatii.

Ora 21:05: Coloana de manifestanti a ajuns pe Calea Vacaresti.

Ora 20:52: Un nou incident la miting: Cativa protestatari violenti s-au incaierat cu ceilalti manifestanti, nemultumiti ca mitingul nu se desfasoara in Piata Universitatii. Multimea scandeaza "Fara violenta".

Ora 20:42: Primul incident la miting: cativa protetatari au avut un conflict cu echipa unei televiziuni, acuzandu-i pe jurnalisti ca nu au transmis corect numarul participantilor la miting si ar fi spus ca este vorba despre 500 de manifestanti. Manifestantii i-au injurat pe jurnalisti.

Ora 20:38: Cel putin 8.000 de manifestanti potrivit estimarilor jandarmilor, potrivit estimarilor reporterului Hotnews.ro sunt 10.000 de protestatari.

Ora 20:25: Protestatarii se afla pe strada Nerva Traian si ar urma sa mearga pe Bulevardul Timpuri Noi, spre Tineretului.

Ora 20:19: Se scandeaza "Demisia!".

Ora 19:50: In jur de 7.000 de protestatari. In fruntea coloanei de manifestanti se afla biciclisti.

Ora 19:45: Protestatarii au ajuns in Piata Unirii, se indreapta spre Piata Alba Iulia. De o parte si de alta a coloanei de manifestanti sunt jandarmii, pentru a impiedica blocarea circulatiei pe ambele sensuri. Circulatia se desfasoara acum pe ambele sensuri, dar pe jumatate din bulevard, care nu este blocata de manifestanti. Nu s-au inregistrat incidente.

Ora 19:27: Multimea striga "rezistenta", "Uniti salvam Rosia Montana". S-a cerut demisia Guvernului Ponta si a viitoarelor Guverne, in cazul in care vor da unda verde exploatarii.

Ora 19:22: La protest au venit si localnici din Barlad, care protesteaza impotriva gazelor de sist si spun ca exploatarea le va otravi apa si ii va omori: "Rezist, nu gazelor de sist!".

Ora 19:15: In jur de 5.000 de protestatari se afla la aceasta ora in Piata Universitatii, iar coloana de manifestanti pleaca acum spre Piata Unirii. Circulatia este blocata pe ambele snesuri pe Bulevardele I.C. Bratianu, Nicolae Balcescu si Magheru.

Ora 19:05: In jur de 4.000 de protestatari in Piata Universitatii, oamenii se pregatest sa plece in mars spre Piata Unirii.

Ora 18:55: Peste 3.000 de manifestanti in centrul Capitalei.

Ora 18:36: 100 de localnici din Rosia Montana au venit la protest, sunt impotriva RMGC. Localnic din Rosia Montana: "Am venit la Bucuresti sa demontam acel mit al opozitiei la Rosia Montana, sa vedeti ca suntem vii."

Ora 18:32: In fata Teatrului National, 100 de persoane protesteaza impotriva eutanasierii cainilor maidanezi.

Ora 18:30: In jur de 2.000 de manifestanti, oamenii se afla pe ambele parti ale Pietei: la fantana si in fata Teatrului National. Se striga "solidaritate!".

Ora 18:12: Numarul protestatarilor a urcat la peste 1.000. Ei vor pleca in mars spre Piata Unirii. Se scandeaza "Lumea este in strada, legea o sa cada".

Ora 18:00: Protestatarii spun ca nu se lupta cu jandarmii, ci cu politicienii, fac apel ca mitingul sa se desfasoare fara violenta si spun ca jandarmii si presa ar trebui sa se uneasca cu ei. Se scandeaza "Vrem cultura, nu cianura!". Se cere anularea contractului cu RMGC si interzicerea mineritului cu cianuri si se scandeaza "Demisia!".

Ora 17:58: Numarul protestatarilor a urcat la peste 500. Mitinguri au loc in mai multe orase din tara, dar si in strainatate.

Ora 17:50: Numarul protestatarilor se apropie de 300.