Romania si Bulgaria trebuie sa primeasca cat mai repede sansa de a adera la Spatiul Schengen, a declarat sambata presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu acordat postului public de radio din Bulgaria, transmite Novinite.

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

"Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen si cred ca va fi corect sa li se acorde o sansa cat mai curand", a declarat Barroso in interviul acordat postului public de radio bulgar, potrivit Mediafax.

Comentand pe marginea informatiei potrivit careia Marea Britanie vrea sa inchida un program pentru muncitorii sezonieri in agricultura, prin care se estimeaza ca circa 21.000 de romani si bulgari au lucrat, in fie care an, in regat, Baroso a afirmat ca libertatea de miscare a oamenilor este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene si ca nu ar trebui sa fie conditionata.

Presedintele Comisiei Europene a subliniat ca doreste ca tarile vizate sa stie ca institutia pe care o conduce vrea o Europa unita, puternica si deschisa, si a promis ca va face tot ce este posibil pentru ca statele membre sa nu aiba statut diferit.

"Nu trebuie sa cream cetateni europeni de rangul intai si de rang secund. Comisia Europeana este de partea celor care doresc o Europa puternica, unita si deschisa; vom face totul pentru ca tarile membre sa nu aiba statute diferite. (...) Cred in unitatea Europei si cred ca suntem mai puternici cand suntem uniti", a declarat Barroso.