Premierul Victor Ponta a avansat marti o suma de doua miliarde de euro in contul despagubirilor care ar putea fi solicitate Romaniei de compania Gabriel Resources, actionar majoritar la Rosia Montana Gold Corporation, dupa anuntul sau si al lui Crin Antonescu privind respingerea in Parlament a proiectului de lege aprobat de Guvern.

Primul ministru a precizat, la intrebarile ziaristilor, ca exista o licenta de exploatare acordata in 1999 si ca mai multe detalii vor fi oferite miercuri de ministrul Dan Sova, care va face publice toate documentele legate de acest dosar.

"In 1999 s-a acordat licenta de exploatare pentru Minvest, in 2000 a fost transferata catre Rosia Montana si de atunci s-au desfasurat negocieri. Domnul Sova va va pune maine la dispozitie documentele din toti acesti 14 ani. Suma respectiva este invocata in mai multe adrese oficiale trimise de catre compania cuprinzand cheltuieli facute pana acum, pt ca au fost cheltuieli acolo si eventualele pierderi comerciale.

(...)

Sunt evaluari facute in privinta despagubirilor de pana la 2 miliarde de euro pierderi calculate de companie", a precizat Victor Ponta, adaugand, in ceea ce priveste un proces intentat Romaniei, ca "acest lucru probabil ca se va intampla".

Ziaristii l-au intrebat pe primul ministru cum comenteaza declaratiile facute luni de Crin Antonescu, care spusese ca nu este legat nici el si nici PNL de nicio clauza cu actionarii RMGC. Ponta a raspuns: "Pe mine m-ati intrebat ceva serios si va raspund serios".

Pe de alta parte, seful executivului a subliniat ca "nu se pune problema" ca Romania sa accepte "asemenea sume".

"Ei vor cere in instanta si noi ne vom apara", a comentat el.

Victor Ponta a precizat ca nu va exista o decizie politica legata de votul PSD, dar le-a cerut parlamentarilor social-democrati "sa voteze in cunostinta de cauza", in conditiile in care "judetul Alba practic il stergem de pe harta economica a tarii".

Primul ministru a subliniat ca a discutat cu Crin Antonescu despre subiectul Rosia Montana inclusiv vinerea trecuta: "Am discutat de mai multe ori cu domnia sa toate aspectele care tin de proiectul Rosia Montana, am decis sa avem impreuna o comisie parlamentara care sa dezbata toate aceste teme. Decizia dl Antonescu a fost impotriva si nu am nicio alta solutie decat sa accept aceasta decizie a dl Antonescu".