Protestele impotriva proiectului de la Rosia Montana au continuat si luni, in jur de o mie de oameni fiind in Piata Universitatii in cea de-a noua zi consecutiva de proteste impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana. La protestul de luni seara si-a facut aparitia si un car al televiziunii publice, dupa ce sambata seara peste 1.000 de persoane au protestat in fata sediului TVR, denuntand decizia televiziunii publice de a nu mediatiza demonstratiile.

Foto:

Protestul a fost unul pasnic, mesajele din piata fiind indreptate impotriva guvernantilor carora li s-a cerut demisia, dar si a presei si televiziunilor in special. Nu au lipsit pancartele cu mesaje inedite si momentele frumoase cum a fost concertul improvizat de muzica clasica.

  • HotNews.ro transmite LIVE TEXT desfasurarea protestului. 
  • Cititorii ne pot trimite fotografii sau imagini video de la protest pe HotReporter

Ora 00:45 Ploaia care cade usor a pus capat celei de-a 9-a zi de proteste in Piata Universitatii.

Ora 23:15 Moment inedite la proteste.

  • O fetita sta alaturi de tatal ei si poarta o pancarta: Eu nu copiez la scoala
  • Pe o pancarta este desenat un catel care sta pe spate si pe care scrie "presa" cu mesajul "Eutanasiati cainele de paza al democratiei... fiindca a inghiti adevarul"
  • Un cvartet improvizeaza un concert in mijlocul strazii. Trei viori si un violoncel aduc linistea si inca 100 de oameni la proteste.

Ora 23:00 Haios. Si jandarmii intra in atmosfera pietei. Se intalnesc doua grupuri de jandarmi, iar seful unuia dintre dispozitive le striga celorlalti cu mana ridicata a victorie "Va iubeeesc":)

Ora 22:50 Protestatarii, in jur de 400-500 de oameni, au ocupat Bulevardul Regina Elisabeta in dreptul statuilor fara a fi deranjati de catre jandarmi.

Ora 22:45 In jur de 400 de oameni continua protestul in Piata Universitatii

Ora 22:25: "Declaratiile politicienilor sunt praf in ochi. Nu ne intereseaza ce zic Ponta, Antonescu sau Basescu. Nimic nu ne garanteaza ca proiectul, odata ajuns in Parlament, va fi anulat". "Demisia, demisia" se scandeaza in piata

Ora 22:05 Dupa ce au scandat "Presa romana/plina de cianura", protestatarii s-au indepartat de camere si s-au mutat in zona fantanilor. "Noi trebuie sa demonstram ca suntem desupra televiziunii", se striga la microfonspunand ca actiuni punctuale se pot organiza la ministerele Culturii si la Guvern. "Trebuie sa ne organizam, nu e suficient sa batem din peturi", spune un protestatar.

Ora 21:55: O tanara a luat microfonul si a spus: "cu microfoane si reflectoare piata asta nu mai seamana cu ce a fost in ultimele 8 zile. Ce se intampla?"

Ora 21: 47: Se scandeaza: "Jos coruptia, jos impostura. Aceasta este o lege speciala dedicata RMGC. Nu trebuie sa uitam ca o lege respinsa asteapta o alta sa fie aprobata... Vrem ape curate/Nu ape poluate". Numarul protestatarilor este in jur de 500 de persoane.

Ora 21:39: "Ale, ale, de nu rezolvati problema, Bucuresti va fi Atena! Asta e doar preambul, va asteapta Istanbul" - canta protestatarii. "RMGC bastion al spagii ei".

Ora 21:35: "Tradarea, tradarea, in aur se masoara. Demisia, demisia!" scandeaza protestatarii, cerand demisia ministrului Mediului.

Ora 21:33: "Suntem prea destepti sa ne faca Ponta!" a spus o protestatara, de la microfon. "Printre noi au aparut persoane in stare de ebrietate, disociati-va de cei care instiga la violenta si anuntati jandarmii daca e cazul", anunta de la microfon un alt protestatar.

Ora 21:20: In timp ce un protestatar vorbea de la microfon despre Crin Antonescu si Victor Ponta, multimea a inceput sa scandeze: "Demisia! Demisia!"

Ora 21:10: Mircea Toma a declarat de la microfon ca vrea o dezvoltare frumoasa la Rosia Montana, iar oamenii au cerut retragerea proiectului.

Ora 20:48: In jur de 500 de protestatari se afla la aceasta ora in Piata Universitatii, potrivit unei estimari neoficiale a Jandarmeriei. De la microfon, unul dintre manifestanti a anuntat pentru duminica viitoare un protest mai mare decat cel de ieri, la care au participat peste 8.000 de oameni.

Ora 20.34: Cativa protestatari au pancarte cu poza Regelui Mihai. Un manifestant a declarat pentru HotNews.ro ca este monarhist si saluta pozitia Casei Regale, care a spus ca zona Rosia Montana ar trebui prezervata.

Ora 20.28: Numarul manifestantilor ar fi de circa 300, potrivit estimarilor neoficiale ale jandarmilor

Ora 20.15: La microfon a urcat Mircea Toma, ziarist la Kamikaze si activist. Un alt protestatar a spus la microfon ca "Tovarasul Iliescu ar fi in stare sa cheme minerii de la Rosia Montana"

Ora 20.13: Numarul protestatarilor a ajuns la cateva sute. Protestatari: "Spunem nu cianurii si nu fracturarii! Asteptam o lege care sa interzica si exploatarea gazelor de sist. Stim ca la gazele de sist sunt spagi si cerem aceste legi de urgenta!"

Ora 20.05: Oamenii ii aplauda pe jandarmi si evoca de la microfon un episod de duminica seara, cind un jandarm s-a intilnit la proteste cu sotia si copilul sau

Ora 19.50: Protestarii au improvizat o scena de la care iau cuvantul si anunta o serie de ateliere de dezbatere in cadrul carora vor fi anuntate revendicarile publicate si de asociatia Alburnus Maior (interzicerea cianurilor prin lege, demisia lui Dan Sova si Rovana Plumb etc.)

Ora 19:27 Protestatarii au adus o boxa si un microfon la care isi striga nemultumirile. Doi protestatari au declarat pentru HotNews.ro: "vom protesta pana vom fi siguri ca au renuntat la proiect. Cu Rosia Montana nu e de ajuns, urmeaza proiectul gazelor de sist care trebuie si el respins".

Amintim ca duminica la protest au participat peste 8.000 de oameni - fiind cea mai numeroasa prezenta inregistrata in zilele de manifestatii. Luni, premierul Victor Ponta a declarat ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana "este inchis" si ca protestele de strada si-au atins scopul. Victor Ponta a precizat, vizibil suparat, ca nu a existat in USL o discutie despre respingerea acestui proiect, "dar s-au antepronuntat liderii". Primul ministru a precizat ca s-a deplasat la Parlament pentru a se "asigura ca dl Antonescu pune rapid pe ordinea de zi (proiectul de lege privind Rosia Montana), se respinge, la fel va fi si la camera".

Anuntul premierului a venit la o ora dupa ce Crin Antonescu a declarat ca se opune proiectului. Sedinta birourilor permanente ale Senatului si Camerei pentru infiintarea unei comisii speciale pentru Rosia Montana, programata pentru luni, a fost anulata dupa declaratiile celor doi lideri USL.

  • Cititorii ne pot trimite fotografii sau imagini video de la protest pe HotReporter