Daca se va opta pentru eutanasiere, cainii din Bucuresti ar putea fi adunati in 12-18 luni, a declarat, vineri, Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), precizand ca, pana la referendum, toti cainii potential agresivi vor fi eutanasiati.

"Calculele arata ca, in cazul in care cetatenii ar opta pentru eutanasiere, am putea sa adunam toti cainii in 12-18 luni", a spus Razvan Bancescu, citat de Mediafax.

Intrebat cum se va face diferenta intre un caine agresiv si alti caini adunati de pe strazi, Bancescu a spus ca in special cainii care stau in haite sunt considerati agresivi, acestia urmand sa fie, cu prioritate, eutanasiati.

"Nu avem altfel cum sa facem. Vorbim strict de cainii potentiali agresivi, nu am spus ca o sa luam totii cainii de pe strada si o sa ii eutanasiem", a precizat Bancescu.

Acesta a adaugat ca, in prezent, eutanasierea cainilor adunati de pe strazi este facuta "pe propria raspundere", neexistand cadrul legislativ necesar pentru sustinerea acestei actiuni.

"Nu exista nicio lege care sa ne sprijine cu privire la eutanasiere. O facem pe propria raspundere. O sa urmeze plangeri penale, insa sper ca pana atunci sa se modifice cadrul legal", a mai spus Razvan Bancescu.

Municipalitatea va organiza in 6 octombrie referendum local, bucurestenii fiind chemati sa se pronunte prin "da" sau "nu" la urmatoare intrebare: "Sunteti de acord cu eutanasierea cainilor fara detinator capturati pe domeniul public al Municipiului Bucuresti si neadoptati in termenul prevazut de lege? Da sau nu?".

In Bucuresti exista aproximativ 64.000 de caini fara stapan, iar posibilitatea municipalitatii de a caza in adaposturi aceste animale este mult mai mica decat numarul de animale aflate in libertate, au aratat initiatorii proiectului de hotarare privind organizarea referendumului local.

Propunerea de a fi organizat un referendul local privind eutanasierea cainilor maidanezi a venit dupa ce Ionut Anghel, in varsta de patru ani, a murit in 2 septembrie, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei. Fratele lui Ionut, in varsta de sase ani, care era impreuna cu acesta cand, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Doua legi aflate acum in vigoare trateaza in mod contrar subiectul eutanasierii cainilor fara stapan, unul dintre aceste acte normative permitand eutanasierea, iar celalalt interzicand aceasta masura, prevederile urmand sa fie corelate de la 1 februarie 2014, cand ambele vor permite eutanasierea.

Inca din 2001, OUG 155 privind gestionarea cainilor fara stapan permite eutanasierea acestora, dupa ce sunt capturati si dupa un termen de sapte zile in care pot fi revendicati sau adoptati.

Pe de alta parte, Legea 205/2004 pentru protectia animalelor prevede, din ianuarie 2008, ca "este interzisa eutanasierea cainilor, a pisicilor si a altor animale, cu exceptia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar". Initiatorul legii a fost senatorul PC Marius Marinescu, care a introdus proiectul in octombrie 2007.

Respectiva prevedere din Legea 205/2004 a fost modificata prin legea de aplicare a noului Cod penal, permitand din nou eutanasierea in conditiile OUG 155. Aceasta prevedere se va aplica insa, asa cum e prevazut in lege, abia din 1 februarie 2014.