Pasapoartele vor putea fi ridicate de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta acestor documente, respectiv de la orice reprezentanta diplomatica a Romaniei in strainatate, existand si posibilitatea de a fi expediate la domiciliul solicitantilor, conform unui proiect de hotarare de Guvern, citat de Mediafax.

Noile prevederi sunt prevazute in proiectul Hotararii Guvernului pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, aprobate prin HG nr. 94/2006.

Proiectul de HG a fost lansat in dezbatere publica joi, pentru 10 zile, de Ministerul Afacerilor Interne.

Acest proiect da cetatenilor posibilitatea de a opta pentru ridicarea pasaportului de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, respectiv de la orice reprezentanta diplomatica a Romaniei in strainatate, indiferent de locul depunerii cererii de eliberare a documentului de calatorie.

Mai mult, initiativa legislativa confera posibilitatea ca, in functie de optiunea solicitantilor, pasaportul simplu electronic sa fie expediat la domiciliul titularului, sau dupa caz, la cel al persoanei care a formulat cererea, sub conditia ca acestia sa suporte cheltuielile de expeditie aferente.

Proiectul supus dezbaterii publice propune si eliminarea fotocopiilor de pe documente, acest lucru nemaifiind necesar ca urmare a faptului ca originalele acestor acte vor fi scanate in momentul depunerii cererii de catre cetatean, precizeaza initiatorii.

Un alt element de noutate, menit a facilita emiterea pasaportului simplu electronic in cazul copiilor ce nu au implinit varsta de 14 ani, este acceptarea si a duplicatelor de pe procurile speciale sau declaratiile privind acordul celuilalt parinte referitor la eliberarea documentului de calatorie pentru minor, arata MAI.

Aceasta prevedere va fi aplicabila procurilor sau declaratiilor celuilalt parinte, autentificate si eliberate incepand cu data de 1 ianuarie 2013. Documentele eliberate anterior (in original) vor putea fi folosite in continuare, pe intreaga lor perioada de valabilitate, aceasta prevedere urmarind a nu crea disconfort cetatenilor, prin instituirea obligatiei de a obtine din nou documentele, de aceasta data dupa noua procedura, mai precizeaza MAI.