Presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea, a declarat joi ca unele institutii deconcentrate ar trebui lasate sa functioneze in actualele resedinte de judete, o concentrare a acestora in capitalele viitoarelor regiuni putand duce la "derapaje administrative", potrivit Agerpres. El a adaugat ca e nevoie de garantii personale in acest sens din partea primului-ministru Victor Ponta si a ministrului Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea.

"Din Maramures am putea administra silvicultura si turismul. Primul pas spre regionalizare a fost facut prin mutarea activitatilor fiscului si vamii in orasele Cluj-Napoca si Oradea, urmeaza ca si serviciul de ambulanta sa aiba un centru regional pe Cluj. Acestea sunt primele schimbari care se produc. Avem nevoie de garantii personale din partea primului-ministru si vicepremierului ca, daca ramanem in aceasta situatie, restul institutiilor deconcentrate vor fi aduse nu in Cluj, ci in restul judetelor transilvane', a afirmat Gabriel Zetea, intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca judetele de granita cum este Maramuresul pot fi izolate printr-o astfel de concentrare, iar finantarile s-ar putea opri mai mult in centrele de regiune. De asemenea, Zetea a aratat ca si in prezent fondurile continua sa ajunga cu dificultate in Maramures, comparativ cu judetul Cluj.

"Realitatea politico-administrativa ne arata ca puterea este concentrata in mana catorva persoane la Bucuresti, punand de multe ori functionarea administrativa din teritoriu in dificultate. Formula actuala de impartire a banilor in teritoriu este greoaie, complicata si ineficienta, chiar nefunctionala pentru judetul Maramures. Exista discrepante majore in ceea ce priveste finantarea unui judet ca Maramuresul si un judet ca si Clujul, tocmai de aceea am transmis acest lucru premierului Victor Ponta, vicepremierului Liviu Dragnea si, totodata, tuturor colegilor", a mai spus liderul PSD Maramures.

La randul sau, senatorul PSD Liviu Marian Pop a admis ca intr-un anume fel e de inteles ca o parte a institutiilor sa functioneze din orasul Cluj pentru viitoare regiune, insa reasezarea institutiilor trebuie sa tina seama si de parerea liderilor din teritoriu.

"Acceptam pana la un punct si acest lucru. Constientizam ca aproape 80% din contributia la bugetul consolidat pe Transilvania apartine Clujului, dar trebuie sa privim cu deschidere si spre celelalte judete care joaca fiecare un rol insemnat in acest aranjament. Nu cred ca va fi admisa functionarea unei regiuni compusa din doua judete: Satu Mare si Maramures, oricat s-ar dori acest lucru. In schimb trebuie sa ne concentram pe aducerea fondurilor necesare dezvoltarii Maramuresului", a spus senatorul social-democrat.