Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), a declarat miercuri, dupa ce a fost audiat la Parchetul General, ca nu se simte in niciun fel raspunzator pentru incidentul in urma caruia un copil de patru ani a murit sfasiat de caini, transmite Mediafax.

Bancescu a precizat ca a fost chemat de anchetatori pentru a da declaratii in calitate de martor si a adus mai multe documente, intrucat unul dintre cainii care au atacat copilul a fost al ASPA, fiind ulterior adoptat de o organizatie neguvernamentala.

Acesta a afirmat ca, din informatiile sale, ONG-ul respectiv, Caleidoscop, ar fi adoptat noua caini de la ASPA.

Razvan Bancescu a anuntat, in acelasi context, ca autoritatea urmeaza sa faca o centralizare a tuturor cainilor care au fost adoptati de ONG-uri.

Coordonatorul de proiect de la ASPA a adaugat ca, pana in prezent, nu s-a reusit contactarea reprezentantilor ONG-ului Caleidoscop si nici nu se cunoaste exact care mai este situatia acestei organizatii pentru protectia animalelor.

Audierea lui Razvan Bancescu a avut loc la scurt timp dupa ce dosarul privind imprejurarile in care a murit copilul a fost preluat, de la procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Capitalei, de cei ai Parchetului instantei supreme, care continua ancheta in acest caz.

"Prin rezolutia din data de 4.09.2013, in temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedura penala, s-a dispus preluarea cauzei avand ca obiect decesul minorului A. I. C. (in varsta de 4 ani) de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica" , s-a aratat intr-un comunicat remis, miercuri, de Parchetul general.

Potrivit sursei citate, motivele ce au stat la baza deciziei de preluare vizeaza complexitatea cauzei si intensa mediatizare a acestui caz.

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, ca in acest caz vor fi mentinute toate actele de cercetare efectuate pana in prezent, precum rezultatul necropsiei, procesul verbal de cercetare la fata locului si declaratiile unor martori.

***

Copilul in varsta de patru ani a murit, luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, a declarat marti, pentru Mediafax, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.

Sase caini au fost ridicati de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre acestia avand urme de sange, a declarat Razvan Bancescu, coordonator de proiect la ASPA.

Cainele care a fost gasit cu sange pe bot fusese sterilizat de ASPA si adoptat de Fundatia Caleidoscop in 2008, a mai spus Bancescu.

O femeie care a fost membra a Fundatiei Caleidoscop si a semnat formularul prin care cainele care a ucis un copil a fost adoptat in 2008 de acest ONG, angajandu-se sa nu il abandoneze, spune ca ceea ce s-a intamplat a fost un accident, iar ea are constiinta curata, potrivit stirileprotv.ro.

Pe formularele de adoptie si revendicare scrie ca Fundatia Caleidoscop se angajeaza sa nu abandoneze cainele, iar in cazul in care nu il mai doreste sa il predea Administratiei pentru Supravegherea Animalelor.

Semnatura de pe formular ii apartine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea si-a asumat raspunderea in numele organizatiei pentru alti opt maidanezi.

Potrivit formularului de revendicare, societatea Caleidoscop a adoptat animalul pe 24 decembrie 2008, adica exact in Ajunul Craciunului, la adresa din formular - strada Brasov numarul 30, in Sectorul 6.

Reprezentantii de astazi ai ONG-ului sunt de negasit, asa ca nimeni nu poate explica ce cauta cainele lor din Sectorul 6 in Parcul Tei, la 10 kilometri distanta. Mai mult, vecinii spun ca nu au auzit niciodata de organizatia Caleidoscop si nici de presedintele ei, Carmen Secareanu.