Viceprimarul Marcel Nicolaescu sustine ca vinovat in cazul copilului omorat de caini este cel care are spatiul privat si nu l-a ingradit, precizand ca deocamdata Primaria Bucuresti nu face ancheta, dar va avea o strategie foarte agresiva, iar pana la sfarsitul anului nu vor mai fi asa multi caini pe strazi, transmite Mediafax.

"Deocamdata nu este nicio ancheta. Deocamdata problema noastra este - si va repet a nu stiu cata oara - noi am avut in vedere aceasta problema a cainilor si am aprobat in Consiliu trei hotarari de Consiliu care presupun sa-i sterilizam sau sa-i adunam in adaposturi. Asta va fi o activitate extrem de agresiva in continuare, urmam si noi niste proceduri. Sunt proceduri legale, nu le faci, dupa aia mergi in ancheta", a declarat viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu, raspunzand unei intrebari privind o eventuala ancheta a municipalitatii in cazul copilului de patru ani ucis de caini in zona Parcului Tei.

Nicolaescu a precizat ca "nefericitul caz" s-a petrecut intr-un spatiu privat, care nu apartine parcului.

"Referitor la acest caz, fara sa fim disculpati, incidentul s-a produs intr-o zona privata, unde era obligatia acelei firme sa ingradeasca acel tarc. Acolo au fost aciuiti mai multi caini, firma respectiva le-a asigurat hrana, dupa care au inceput sa recunoasca faptul ca sunt stapani ai acelei zone. Copilul a scapat de sub supravegherea bunicii, a fugit in acel loc si a aparut incidentul cu acea haita", a spus Nicolaescu, intr-o conferinta de presa la Arena Nationala.

Intrebat cine este vinovat pentru aceasta tragedie, viceprimarul a raspuns: "Cel care are spatiul privat si nu l-a ingradit".

Intrebat de ce nu s-au luat masuri inainte sa se intample o tragedie, in conditiile in care preventia este in sarcina Primariei Capitalei, Nicolaescu a spus ca municipalitatea face preventie si, impreuna cu Politia Comunitara, cu Politia Locala, urmareste cainii prin parcuri, ca acestia sa nu fie agresivi.

"Primaria Municipiului Bucuresti are o activitate permanenta, nu luam acum masuri ca este un caz nefericit. Chiar este un caz nefericit si regretam cu totii acest lucru. Pentru noi, v-am spus, este o activitate permanenta si primarul general are in vedere ca sa rupa odata aceasta problema si sa o rezolve cu adevarat", a adaugat Nicolaescu.

Viceprimarul a asigurat ca pana la sfarsitul anului nu vor mai fi asa multi caini pe strazi, se va vedea "o imbunatatire a acestei probleme".

"Vom achizitiona foarte multe masini, cel putin zece, vom lua hingheri si ii vom ridica pe cainii foarte agresivi, pe ceilalti ii sterilizam, iar majoritatea ii ducem in adaposturi", a mai spus Nicolaescu.

El a precizat ca tot timpul atunci cand au fost sesizate cazuri de caini agresivi, acestia au fost ridicati si dusi in adaposturi.

"Dar sunt foarte multi si, prin sterilizare, nu se mai inmultesc. Vom gasi solutii optime ca sa nu se mai inmulteasca", a mai spus Nicolaescu.

***

Copilul in varsta de patru ani a murit luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, a declarat marti, pentru Mediafax, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.

Procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari in acest caz, fiind facute si verificari privind respectarea legislatiei legate de gestionarea cainilor fara stapan.

Anchetatorii il audiata, miercuri, pe Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).

Seful Politiei Locale Sector 2, Aurel Dobrila, si directorul general al DGASPC, Isabela Hurjui, au fost sanctionati pentru lipsa de reactie in realizarea atributiilor, in cazul copilului omorat de caini, primarul Neculai Ontanu propunand Comisiei de Disciplina demiterea acestora.

Administratorul terenului de langa Parcul Tei, unde copilul de patru ani a fost omorat de caini, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ca nu avea plan de paza, iar paznicul care supraveghea proprietatea a fost sanctionat cu 300 de lei pentru ca nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de paza, potrivit unor surse din Politia Capitalei.

Sase caini au fost ridicati de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre acestia avand urme de sange, a declarat Razvan Bancescu, coordonator de proiect la ASPA.

Cainele care a fost gasit cu sange pe bot fusese sterilizat de ASPA si adoptat de Fundatia Caleidoscop in 2008, a mai spus Bancescu.

O femeie care a fost membra a Fundatiei Caleidoscop si a semnat formularul prin care cainele care a ucis un copil a fost adoptat in 2008 de acest ONG, angajandu-se sa nu il abandoneze, spune ca ceea ce s-a intamplat a fost un accident, iar ea are constiinta curata, potrivit stirileprotv.ro.

Semnatura de pe formular ii apartine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea si-a asumat raspunderea in numele organizatiei pentru alti opt maidanezi.