Eurodeputatul Sebastian Bodu a sesizat Politia Capitalei si Autoritatea National Sanitar Veterinara sa incadreze fapta Asociatiei "Caleidoscop la infractiunea de omor din culpa pentru ca a adoptat un caine, dupa care l-a abandonat pe domeniul public, iar animalul a omorat la inceputul acestei saptamani un copil de patru ani.

"In fapt, cainele care a omorat prin muscaturi un copil de 4 ani si l-a ranit pe fratele acestuia, de 6 ani, in zona Parcului Tei din Bucuresti, fusese adoptat de asociatia mai sus mentionata iar lasarea lui in libertate, din orice motive, constituie o incalcare a angajamentului care prevede fie pastrarea, fie predarea lui. Odata adoptat, cainele intra in paza juridica a adoptatorului care raspunde contraventional, civil si penal pentru acesta. O astfel de iresponsabilitate crasa din partea reprezentantilor asociatiei nu poate ramane nesanctionata cu maxim de celeritate. Nu poti face adoptii fictive indiferent de motiv, mai ales unul pur mercantil, legat de contractele cu primaria. Cine adopta un caine trebuie sa stie ca raspunde pentru animal exact ca pentru propria fapta", se arata intr-un comunicat emis de eurodeputat.

"Responsabilitatea civila bazata pe paza juridica a adoptatorului este independenta de orice culpa. Asadar, raspunderea Asociatiei "Caleidoscop" este una obiectiva, nimic neputand inlatura raspunderea delictuala. In aceste conditii, ii incurajez pe parintii celor doi copii sa se indrepte impotriva asociatiei "Caleidoscop" si a persoanei care a semnat formularul de adoptie cu o actiune in pretentii", explica Sebastian Bodu.