Guvernul ungar se asteapta ca autoritatile romane sa se plieze legislatiei europene privind extragerea aurului si sa respecte bunurile de mediu si culturale puse in pericol de proiectul minei de la Rosia Montana, se arata intr-un comunicat comun al Ministerului de Externe si Ministerului dezvoltarii rurale remis luni agentiei ungare de presa MTI, citeaza Agerpres.

Bunurile de mediu si culturale fac parte din patrimoniul central-european, se subliniaza in comunicatul care precizeaza ca Ungaria a luat act cu ingrjiorare de decizia din 27 august a guvernului roman.

Exploatarea zacamintelor aurifere folosind tehnologia cu cianuri implica riscuri uriase si pune in pericol puritatea apei si diversitatea biologica, noteaza de asemenea cele doua ministere, amintind de deversarea de cianura din 2000 de la o alta mina de aur din Romania care aproape ca a distrus planctonul in partea ungara a Tisei.

De aceea, guvernul ungar a protestat impotriva folosirii tehnologiei cu cianuri pe langa toate forumurile posibile, se mai mentioneaza in comunicatul citat.

***

Duminica, micul partid de opozitie din Ungaria LMP a organizat o demonstratie in fata Ambasadei Romaniei din Budapesta pentru a protesta impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana, potrivit Agerpres.

In timpul protestului, Katalin Csiba, deputat al LMP, a declarat ca mina, ce ar urma sa foloseasca o tehnologie contestata de spalare cu cianura, ar ameninta serios fauna din bazinul raului Tisa din Ungaria, in timp ce populatia locala ar putea fi fortata sa-si paraseasca meleagurile natale.

Csiba a insistat ca daca Parlamentul Romaniei da unda verde planului, "patru munti si trei sate cu 2.000 de locuitori vor disparea". Ea a avertizat ca deseurile lichide cu continut de cianuri de la mina ar umple un rezervor de 360 de hectare si, la fel ca Tisa, nu vor fi oprite de granita Ungariei. "Nu vrem sa vedem din nou pesti morti in raul poluat cu cianura", a spus ea.