Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, considera ca profesorii implicati in procesul de frauda la diferite examene trebuie eliminati pentru totdeauna din sistem, dar urmeaza sa analizeze daca acest lucru este posibil din punct de vedere legal, transmite Mediafax.

"Avem, din pacate, aceste cazuri, profesori, cadre didactice implicate in procesul de frauda. Din acest moment incepe o procedura juridica si trebuie sa fim foarte atenti sa nu cumva sa gresim. Din punctul meu de vedere, eu i-as scoate din invatamant azi si si i-as scoate pentru totdeauna. Insa trebuie sa lucram cu juristii, juristii de la ministerul Educatiei, juristii de la inspectorate si sa vedem care sunt instrumentele legale pentru a clarifica acest lucru", a declarat jurnalistilor ministrul Educatiei, luni, la Constanta.

El considera ca ar trebui modificata si legislatia pentru ca este prea indulgenta cu asemenea cazuri.

"Am mai avut diverse situatii in care noi am considerat ca nu este potrivit sa reprimim in sistem persoane care au fost condamnate sau apropo de situatia aceasta a fraudei la diferite examene.Legislatia inca este indulgenta, iar noi vom lucra cu Ministerul Justitiei in urmatoarele luni astfel incat legislatia, nu vreau neaparat sa fie dura, dar trebuie sa fie corecta. O persoana, un profesor, care decide sa intre intr-o astfel de ecuatie, respectiv sa fraudeze examenul, dupa parerea si-a pierdut statutul de cadru didactic in momentul in care a facut acest gest. Iar odata identificat trebuie eliminat din sistem pentru totdeauna", a explicat Remus Pricopie.

El a mai spus ca ministerul trebuie sa descuraje aceste fraude nu doar in randul profesorilor, ci si al elevilor si parintilor.

"Mesajul pe care noi am vrut sa-l transmitem este acela ca de fiecare data cand vom prinde pe cineva intr-o astfel de situatie vom actiona fara niciun fel de abatere de la lege. Noi trebuie sa descurajam astfel de practici atat la nivelul elevilor si parintilor, pentru ca eu cred ca este si responsabilitatea parintilor sa discute cu copiii lor si sa nu le permita sa acceseze astfel de practici, de fraudare a examenelor. De asemenea, mesajul este foarte clar si pentru profesori, pentru ca asa cum am constatat frauda a venit atat din partea elevilor, cat si din partea profesorilor, unori chiar mai grav, din partea celor care conduc unitatile de invatamant", a mentionat ministrul Pricopie.

El a participat, luni, la deschiderea Academia BNR, eveniment organizat in aceasta saptamana, de BNR, la Constanta.