Presedintele Traian Basescu a declarat luni, intr-un interviu pentru Adevarul preluat de B1 TV, ca nu exclude posibilitatea sa organizeze un referendum pe tema exploatarilor de la Rosia Montana in acelasi timp cu alegerile europarlamentare. Basescu a spus ca trimiterea de catre Guvern a proiectului in Parlament este o "lasitate", si a comparat stilul lui Victor Ponta cu cel al lui Adrian Nastase. Basescu i-a calificat pe Crin Antonescu si Victor Ponta drept "dezastre" pentru Romania, si l-a intrebat pe premier: "Ponta, citi bani ai luat ca sa semnezi cu Rosia Montana"? Referitor la coagularea dreptei politice, Basescu a spus ca momentul optim pentru aceasta va fi " a doua zi dupa alegerile europarlamentare, si a sustin fuziunea intre partidele de dreapta, si nu alierea lor. Basescu a avansat si un scenariu pentru Siria si influenta asupra Rusiei, care ar putea cere Transnistria drept compensare pentru eventuala pierdere a bazei sale militare din Siria.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu

  • Nu am nici o problema sa declansez un referendum national pe tema asta. Dimpotriva, daca dezbaterile vor continua si nu gasim un mod de a face proiectul Rosia Montana. Nu exclud posibilitatea sa-l organizez, daca Guvernul nu gaseste resurse sa discute cu societatea civila. Il organizez odata cu europarlamentarele
  • Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Insa, e tipic actualului Guvern lasitatea, neasumarea. Trebuia sa anunte ca dezbatem in Guvern problema Rosia Montana. Ar fi perceput imediat semnalele societatii si deschidea un dialog. Teama mare de Rosia Montana este cianurarea, or, aici trebuia discutat cu niste specialisti
  • Eu nu vrea sa nu imi asum in momente dificile ceea ce mi-am asumat la un moment dat. Sunt in continuare un partizan al mineritului. (...) In acelasi timp, insa, aduceti-va aminte ca m-am dat cu capul de perete, am cazut in fundulet ca aia mici cu legea sanatatii, nu poti sa faci ceva impotriva societatii. Trebuie deschis un dialog.
  • Nu stiu in ce masura a fost transmis protestul de televiziuni, eu am avut treaba. Astazi o sa am analiza media de ieri.
  • Am un punct de vedere extrem de ferm, atat pentru mineralele care genereaza redevente cat si pentru titei, cat si pentru vanzarilede actiuni la marile companii. Acesti bani ar trebui pusi intr-un fond de investitii, pentru ca pe buna dreptate societatea se simte frustrata.
  • Eu am fost un partizan al proiectului Rosia Montaa iar Emil Boc nu a fost, si de asta nici nu s-a facut in timpul lui Boc. Stiu discutiile pe care le-a avut cu Gold Corporation ca erau redeventele de 2%, sa le creasca 6%. Boc a spus: "politic, eu nu pot sa dau drumul la proiect". Nu am fortat nota pt ca nu poti sa faci ceva impotriva constiintei unui om.
  • Victor ponta a ramas la aceleasi cifra la care ajunsese Boc in procente. Mai tineti minte cum tipa Victor Ponta: Basescu, cat bani ai luat sa semnezi Rosia Montana? Acum il intreb eu: Ponta, cati bani ai luat ca sa semnezi Rosia Montana? Ca asa e viata, nu poti sa fii inconsecvent in problemele mari ale tarii, si trebuie sa il intreb pe el ce ma intreba pe mine cand sustineam proiectul.
  • Probabil va veni momentul sa relansam exploatarea carbunelui.
  • Mi se pare ca nu poti sa guvernezi asa. Ponta cand e prim minsitru semneaza inceperea exploatarii, si cand vede reactii spune da, dar sunt si parlamentar si ma duc sa votez impotriva. Asta este lasitatea.
  • Ce spun investitorii straini cand vad ca un premier spune "aprob proiectul de lege de exploatare" si apoi spune ca in Parlament voteaza impotriva?

Despre CFR Marfa:

  • Lipsa de curaj de a-ti asuma lucruri in care crezi…  Aceeasi lasitate a avut-o si in privatizarea CFR Marfa, a vrut sa o aprobe in CSAT
  • Eu mi-am dorit un investitor strategic la CFR Marfa, definit de obligatia de a moderniza compania. Nu mi se pare o treaba foarte serioasa cand cel declarat castigator alearga ba prin Rusia, ba prin alte tari sa gaseasca bani cu care sa cumpere. Compania este sortita sa intre intr-un proces care se va chema restructurare, dar care va insemna taiere masiva de vagoane pentru a plati datoriile la banci.
  • A fost un investitor foarte favorizat in tot procesul (de privatizare CFR Marfa - n.red.). Daca nu cumva aceasta intarziere a fost deliberata pentru a favoriza castigatorul, eu nu spun ca un partener al statului nu trebuie sa fie ajutat.
  • Relu Fenechiu a fost cu sabia deasupra capului pusa de premier - ori o faci, ori nu mai esti ministru. A fost vorba ori de proasta guvernare, ori un joc care sa elimine parteneri strategici.

  • Somajul a inregistrat o crestere de aproape un procent de la preluarea guvernarii la 7.6%. Guvernul s-a angajat la crearea a 1 milion de locuri de munca. Acesta este cel mai puternic semnal al riscului: atat timp cat ne creste usor numarul de someri, Romania stagneaza.
  • Si fondul de pensii, si fondul de sanatate se alimenteaza din fondul pe salarii, semnalul pe care il primim. Perspectiva de a creste numarul de locuri de munca este redusa.
  • Ma anunti ca anul acesta vei face investitii de 10 mld de euro, iar pe primele 6 luni avem putin peste jumate de mld de euro, cum poti sa fii credibil? Nu poti sa jonglezi propagandistic pe niste realitati.
  • Prima reactia a societatii ar fi: domnule prim-ministru, aveti bani europeni si nu ii folositi. Uitati-va cat au vorbit despre autostrazi. Singurele autostrazi la care se lucreaza sunt cele contractate in 2011. Unde au putut au si oprit, de acord cu rezilierea contractului cu Bechtel, insa pune frate ceva in loc. Asta arata proasta guvernare.
  • Eu am un pact de coabitare cu Victor Ponta, dar nu am un pact al tacerii. 6 luni am girat guvernul, adesea am avut aprecieri pozitive la adresa guvernului, insa nu ezit sa vorbesc despre coruptie.
  • Referitor la trecerea a peste 3000 hectare de teren agricol de la guvern la Consiliul Judetean Braila: uitati-va ca este exact stilul lui Adrian Nastase, va aduceti aminte afacerea ICA (afacerea privatizarii, in care Dan Voiculescu e acuzat de coruptie in dosarul Institutului de Cercetari Alimentare - n.red.).
  • Uitati-va la ce a facut guvernul Ponta: 3900 hectare din Insula Mare a Brailei, transferat la Consiliul Judetean Braila, eu voi sta cu ochii pe aceste terenuri. O sa imi spuna dl Victor Ponta ca presedintele CJ Braila este indragostit de agricultura. Cu usurinta prin hotarare de Consiliu Judetean se trece in domeniul privat si dupa aia la clientii politici.
  • Asta este o proba, aceleasi tertipuri pe care le-a folosit Adrian Nastase le foloseste si Victor Ponta cu influenta baronetului local care ii cere ofrande pentru sustinere
  • Datoria Rompetrol: cum compenseaza Ponta cele 400 milioane de dolari la care a renuntat? El spune ca n-ar bani pentru metroul de la Bucuresti, daca isi lua banii de la kazahi, ca erau 580 milioane. Asa cum este scris memorandumul, nu creeaza nicio obligatie pentru kazahi. Eu nu am cerut renuntarea la proces niciodata, eu i-am cerut presedintelui kazah achitarea datoriilor. Eu am cerut sa negocieze datoria, imaginasem niste solutii pentru agricultura.
  • Este in intereseul nostrul sa recuperam intr-o forma sau alta toata suma, cred ca erau solutii acceptabile pentru toata lumea. Eu nu il acuz neaparat de coruptie, insa de dorinta de a se duce in Kazahstan si a spune:  dle presedinte, am rezolvat


  • Intrebari de la bloggeri:
    Cum vedeti dialogul statului cu cultele religioase?
    Traian Basescu: E o tema complicata, daca as lua punct cu punct ar fi extrem de lung timpul pentru un raspuns. Am mai spus: biserica este un partener al statului roman, nu sunt restrictii in interiorul NATO si UE cu pivire la tipul de parteneriat stat- biserica. Venind la cazul specific trebuie sa o spun: societatea romaneasca are nevoie de educatie, trebuie sa o dam pe toata canalele posibile, fie ca vorbim de scoala, biserica, mass media. Este indiscutabil ca statul roman isi sprijina multe dintre obiective pe relatia statului cu biserica

    Sigur ca il si rasplateste si prin salarii, mai o reparare de biserica, mai o constructie de biserica. Dar aici nu trebuie sa exageram, cand spui ca s-au construit mai multe biserici decat scoli prima reactie poate fi stop finantare, insa trebuie privit tot ansamblul relatiei statului cu biserica ortodoxa si cu biserica catolica

    Vizita patriarhului rus la Chisinau, si faptul ca patriarhul roman nu a mers:

    Traian Basescu: Nu poti sa ceri altora ceea ce tu nu faci. Faptul ca patriarhul roman nu a trecut Prutul cred ca nu are nimic legat de vointa, ci de calendar. Nu cred ca Patriarhul Daniel are vreo retinere sa treaca Prutul, acum este concentrat pe Catedrala Mantuirii Neamului
  • Cum veti folosi parghiile de putere pt schimbarea paradigmei comuniste a educatiei?
  • TB: Va marturisesc ca m-ati pus in dificultate, in momentul in care aduci o problema in CSAT inseamna ca lucrurile sunt grave, eu nu cred ca suntem in acest stadiu din punct de vedere al educatiei. Cazul fraudei de la Liceul Bolintineanu nu il consider generalizat, structurile statului se vor implica atat cat este necesar, sa nu credeti ca SRI a luat un mandat national pentru evenimentele de la Bolintineanu. Atentie, la Bolintineanu nu a fost niciodata o problema de securitate nationala. Invatamantul romanesc este intr-o situatia extrem de proasta prin aceasta masura pe care noi am dat-o invatamantului romanesc: numarul de absolventi care iau bacalaureatul sau nu. Problema este ca la liceele de arte si meserii dau si ei bacul, unde de fapt sunt copiii care traditional mergeau la liceele profestionale. Acum copiii in campul muncii nu stiu nimic. A fost o masura luata de dl Marga ca ministru al invatamantului sa desfiinbteze scolile profesionale. Uitati-va cati suplinitori avem, ce dezastru la definitivat. Marele procentaj de copii care nu isi iau bacalaureatul este generat de aceste licee tehnologice. Sper ca in cativa ani sa recuperam acest handicap

Despre discriminarea copiilor romi:

TB: In mod categoric, exista si o discriminare nedeclarata - aceasta este prima cauza. Dar a doua cauza este chiar cultura familiei rome. De multe ori nu isi trimit copiii la scoala si nu vad importanta capitala pentru soarta viitoare a copilului pentru a merge la scoala, mai bine merge cu tata si mama in Italia, mai bine merge in intersectie sa gaseasca niste bani, sau sunt folositi pentru de toate ca urmare a vointei familiei.

Poate o sa spun un lucru care o sa genereze dezbatere. am un fin tigan. L-am botezat cind eram primar general. Unul din numele lui e Traian. Familia nu l-a dus la scoala, marea drama este ca sunt doctori care ii dadeau scutiri pe cate 30 de zile

Eu l-am apreciat foarte mult pe Cioaba pentru ca tot timpul i-a indemnat sa mearga la scoala si sa se crestineze. Nu conteaza ca sint ortodocsi, penticostali, important e sa fie crestini si sa aplice macar trei din cele 10 porunci. Daca nu avem grija sa educam acesti copii vom avea probleme pe forta de munca. A neglija educarea acestor minoritati va reprezenta un cost enorm de platit pe viitor

Care considerati ca va fi principala vulnerabilitate in relatiile internationale?

TB: Principala vulnerabilitate a viitorului este scaderea natalitatii. Peste generatii nu ne vom putea asigura propria dezvoltare. A doua vulnerabilitate poate fi legata de educatie si cercetare. Nu as vrea sa contrazic ce am spus mai inainte, educatia in liceele teoretice este la un nivel acceptabil. Marea noastra problema este invatamantul universitar, daca vorbim de crearea elitelor. In acest sector cea mai mare vulnerabilitate este cercetarea; fara cercetarea aplicata, cea care se transfera imediat in industrie, in economie, Romania nu va fi competitiva

Despre viitorul presedinte al Romaniei:

TB: Si eu ma intreb cine paote fi noul presedinte. Inteleg ca in acest weekend Crin Antonescu s-a autointitulat presedinte. El nu e candidat, ci presedinte. E specific dezbaterilor din zilele astea cind fiecare se autointituleaza rege etc. Antonescu este un dezastru, Victor Ponta este un dezastru pentru Romania - si imatur si pregatit intotdeauna sa minta. Exista oameni de calitate in Opozitie: Monica Macovei, Catalin Predoiu, Elena Udrea care creste in sondaje, dar nu poti identifica presedintele. Dar nu disper, nici eu cind am candidat nu se vedea presedintele

Despre dreapta romaneasca:

TB: Dreapta se va uni. Ea nu e atit de naiva cum pare. Marea problema a liderilor dreptei, asa farimitata cum e, e ca nu pot pune inca degetul pe viitorul candidat la presedintie. Cred ca momentul optim pentru unificarea dreptei e a doua zi dupa europarlamentare. Au nevoie sa gaseasca liderul pe care sa-l sustina. Eu nu-l stiu, ca daca l-as sti l-as spune public. Exista un numar de oameni cu alura prezidentiala. As face un test extrem de dur.

Putem avea un presedinte femeie?

TB: Eu stiu doua femei care-i bat pe Victor Ponta si Crin Antonescu in dezbateri publice: Monica Macovei si Elena Udrea. Depinde ce masinarie le pui in spate. Eu sper ca partidele de dreapta sa fuzioneze, nu sa repete faramitarea din CDR. Eu le spun liderilor dreptei: creati un partid nou, dar mare. Singurul care nu poate fuziona este PNTCD, are o istorie prea adanca ca sa il amesteci intr-un partid nou.

Despre USL:

TB: O majoritate de 70% care este dominata de ordonante de urgenta, care nu isi asuma o reviziuire in favoarea tarii a Constitutiei. Ei privesc la intereseul lor. Este o majoritate foarte slaba, este mai slaba decat cea pe care o avea Boc, pentru ca liderii USL sunt foarte neomogeni in aspiratii. Sunt mai puternice fortele interne, ale baronilor, decat forta liderilor de a servi interesul national. Victor Ponta a fost o speranta pentru mine; pe urma mi-am dat seama ca este si mincinos, si corupt.

In timpul Guvernului Tariceanu am mai facut o afirmatie care redevine valabila: coruptia a ajuns pe masa guvernului. Coruptia la nivelul ministrilor, la secretari de stat, guvernul Boc nu a avut atati corupti cati a avut "cel mai cinstit guvern". Eu nu spun ca acea coruptie de sub guvern nu a functionat sub Boc, a functionat, dar nu la acest nivel.

De ce nu reuseste romania sa atraga fonduri UE?

TB: Marea problema este in calitatea functionarilor care lucreaza in zona fondurilor europene. Orice am spune, fie ca sunt cei care valideaza lucrarile partiale, fie ca sunt cei care aproba proiectele, fie ca sunt cei care proceseaza facturi, sunt foarte slab pregatiti. Toate se sparg in capul ministrului, el este responsabilul politic, dar calitatea si incorectitudinea functionarilor din structuri este slaba si de multe ori sunt si corupti. Vinovati sunt ministrii. Acolo unde ministrii au fost suficient de relaxati ca sa nu politizeze acest aparat au absorbtie buna, cei care l-au politizat au absorbtie foarte proasta.

Siria: este posibila o interventie militara cu fregatele?

TB: Categoric nu. Statele Unite pun problema unei interventii chirrugicale, pe infrastructuri militare ale Siriei, Romania nu poate interveni, asta nu insemana ca nu vom fi soldari cu ei, pentru ca nici Romania nu poate acepta ideea folosirii gazelor toxice de lupta.

Problema este unde ne duce o astfel de interventie. Sunt diverse abordari ale statelor din jurul Siriei, Turcia vrea o interventie directa la sol, Iordania va fi solidara, Israelul are alte obiective. Pentru ca SUA programeaza o interventie de 2 zile pentru diminuarea capacitatii armatei siriene de a utiliza gaze toxice. Va riposta Damascul sau nu? Dupa parerea mea va riposta. Ce se intampla daca Damascul va lovi unul dintre distrugatorele americane? Cum va reactiona Hezbollahul?. Avem riscul generalizarii, de aceea eu am spus prudenta.

Un ultim scenariu: cade guvernul Assad si actualul Front de eliberare nationala vine la putere. Cu care din sectiuni, cu Al-Qaida? Ce se intampla cu influenta rusilor odata cu caderea lui Assad? Explodeaza Orientul Mijlociu. Mai ramane Rusia cu singura sa baza militara din Mediterana de est?

Unde se va recompensa Federatia Rusa ca si pierdere de prestigiu? Pai dupa Kosovo (declararea independentei Kosovo, la care Rusia s-a opus categoric) s-a compensat in Georgia. Ce ar fi cel mai indemana acum? Transnistria.

Lucrurile sunt mult mai complicate, de aceea am cerut prudenta. Declaratiile copilaresti ma deranjeaza. La fel de bine se poate intampla ca Assad sa nu reactioneze, sa incaseze rachetele. Nesanctionarea Damascului poate duce la folosirea lor in afara granitelor pentru ca s-au folosit si nu au fost sanctionati. Este extrem de complicat, daca am sti ca Sua lanseaza 200 de rachete, Damascul nu raspunde si in 2 zile s-a terminat, ne-ar fi foarte usor.

Vi se pare ok decizia lui obama de a trimite la congres?

TB: Ma tem ca am fost unul din putini lideri care din primul moment am zis prudenta. Franta, Marea Britanie, SUA au ajuns in Parlamentele nationale cu aceasta decizie.