Presedintele Traian Basescu a transmis sambata felicitari si urari romanilor si vorbitorilor de limba romana, cu ocazia Zilei Limbii Romane, aratand ca in aceasta zi sarbatorim unul dintre cele mai importante simboluri ale identitatii noastre nationale.

  • Mesajul Administratiei Prezidentiale

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis sambata, 31 august a.c., un mesaj cu ocazia sarbatoririi Zilei Limbii Romane.

Va prezentam textul mesajului:

"In data de 31 august sarbatorim, incepand din acest an, Ziua Limbii Romane, o zi in care romanii si vorbitorii limbii romane de pretutindeni cinstesc unul dintre cele mai importante simboluri ale identitatii noastre nationale. In lume traiesc, astazi, in jur de 30 de milioane de vorbitori ai limbii romane, iar, pentru aproape 25 de milioane dintre acestia, romana este limba lor materna.

In aceasta zi, gandurile mele se indreapta spre toti romanii, dar, mai ales, spre cei care traiesc in comunitatile din afara granitelor tarii pentru care limba romana ramane cel mai important si cel mai valoros element al identitatii lor nationale. De aceea, cu acest prilej, doresc sa le transmit toata sustinerea si aprecierea mea pentru eforturile pe care le fac ca sa pastreze vie in familiile si in comunitatile lor limba romana chiar, uneori, cu pretul infruntarii multor greutati si ostilitati.

Avem datoria de a pastra si de a cultiva limba romana ca fundament al spiritualitatii si al culturii noastre pentru ca ea reprezinta expresia comuniunii si a solidaritatii de destin prin care noi, ca popor, ne afirmam propria noastra identitate in lume.

La multi ani, romani, la multi ani, vorbitori ai limbii romane!"

Potrivit Agerpres, plenul Camerei Deputatilor a adoptat la 19 februarie 2013 un proiect de lege prin care data de 31 august a fost instituita ca "Zi a Limbii Romane". Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu la 13 martie.

Legea prevede ca Ziua Limbii Romane urmeaza sa fie sarbatorita de autoritatile publice din Romania si de reprezentantele diplomatice din strainatate, inclusiv de Institutele Culturale ale Romaniei sau alte institutii romanesti din strainatate, "prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative si artistice cu caracter evocator sau stiintific consacrate istoriei limbii romane".