Mai multe actiuni de protest sunt anuntate duminica, 1 septembrie, atat in tara cat si in strainatate. Asociatia Alburnus Maior anunta ca in prima zi de toamna vor avea loc proteste in principalele orase din tara, dar si in mai multe capitale din lume, precum Paris, Londra si Washington, fata de decizia Guvernului de a adopta un proiect de lege referitor la Rosia Montana, pe care asociatia il descrie drept "proiectului legii speciale dedicate RMGC". Duminica sunt asteptate proteste si la Barlad (jud. Vaslui), fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care compania petroliera Chevron se pregateste sa instaleze primele sonde de foraj pentru explorarea regiunii.

Asociatia Alburnus Maior anunta, intr-un comunicat dat presei, ca in data de 1 septembrie vor avea loc proteste in mai multe orase din tara dar si din afara tarii fata de decizia Guvernului de a adopta un proiect de lege referitor la Rosia Montana, pe care asociatia il descrie drept "proiectului legii speciale dedicate RMGC".

Manifestatii, parte din campania Salvati Rosia Montana, vor avea loc in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara dar si in afara granitelor, la Paris - in fata sediului UNESCO-, Washington, Londra sau Copenhaga. Vezi aici lista oraselor in care se vor organiza proteste.

Potrivit Alburnus Maior "manifestarile de protest au debutat in data de 28 august si continua zilele ce vor urma, cu o concentrare semnficiativa in 1 septembrie".

Guvernul a adoptat in sedinta de marti, 27 august, proiectul de legeprivind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, el urmand sa fie transmis Parlamentului, a informat Executivul.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord in baza caruia actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4% in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura, citeaza Agerpres.

Proteste la Barlad fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist

Noi proteste sunt asteptate duminica si in judetul Vaslui, in cazul acesta fata de exploatarea gazelor de sist din zona de catre compania Chevron, transmiteVremea Noua.

Desi se preconiza ca manifestatiile vor fi de amploarea, ca urmare a deciziei autoritatilor locale, acestea vor avea loc in Piata Sf. Ilie din Barlad si in parcarea privata a unei pensiuni din comuna Banca - localitate unde, potrivit presei locale, Chevron si-a amenajat anul trecut depozite pentru materialele necesare.

Grupul de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad si Asociatia "Romania Fara Ei", organizatorii manifestatiilor, acuza autoritatile, in frunte cu edilul barladean Constantin Constantinescu, deputatul Adrian Solomon, si presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, ca "sprijina compania Chevron" reducand actiunile la "proteste in parcari".

Organizatiile anuntasera miercuri proteste, indemnandu-i atat pe barladeni cat si pe locuitorii comunelor in care compania Chevron urmeaza sa isi amplaseze sondele de foraj pentru explorarea gazelor de sist sa iasa in strada.

Initial fusesera planificate doua marsuri si un miting desfasurat in piata din fata Primariei Barlad insa autoritatile nu au aprobat traseul si locul de desfasurare al mitingului, in pofida solicitarilor repetate, arata GISC Brlad. "Intrucat cererile au fost respinse, G.I.S.C. Barladene, ca si organizator, a fost nevoit sa opteze pentru organizarea mitingului in locatia oferita de primar ( Piata Sf. Ilie - zona unde ambulantii vand pepenii in piata orasului), dar fara marsuri", se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.

Nu este primul caz in care primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, conditioneaza autorizarea mitingului de locul desfasurarii acestuia, impunand zone de la periferia orasului sau departe de primaria din localitate. La inceputul lunii mai edilul Barladului a autorizat desfasurarea, pe 27 mai 2013, a unui miting si a unui mars impotriva exploatarii gazelor de sist insa a impus ca traseul protestatarilor sa fie intr-o zona de la marginea orasului, scrie Obiectiv de Vaslui.

In urma cu mai bine de un an, acelasi primar autoriza un protest asemanator insa in centrul orasului. Mai mult decat atat, primarul se alatura atunci manifestantilor declarand ca spera ca actiunea sa sensibilizeze Guvernul cu privire la impactul unui proiect de extractie a gazelor de sist asupra mediului si oamenilor.

Compania petroliera Chevron a obtinut saptamana trecuta cel de-al patrulea certificat de urbanismpentru explorarea gazelor de sist in comuna Puiesti, la un kilometru si jumatate de localitatea Cetatuia, din judetul Vaslui,, dupa ce Consiliul Judetean eliberase aceleasi document, in decembrie 2012 si ianuarie 2013, pentru alte trei perimetre de explorare.

La jumatatea lunii iulie,compania petroliera Chevron a obtinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de sist pentru trei zone din judetul Vaslui, respectiv Paltinis (Bacesti), Silistea (Pungesti) si Popeni (Gagesti), decizia fiind luata de catre Comitetul de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vaslui.