Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, aflat in vizita oficiala in Slovacia, ca Romania nu va accepta ca cineva din afara tarii "sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ-teritorial".

"Problema minoritatilor a fost un subiect de discutie cu domnul presedinte Ivan Gasparovie, Romania a adoptat standardele europene de tratare a minoritatilor, dar asta inseamna ca au dreptul sa isi pastreze cultura, limba, au dreptul sa fie sprijiniti sa aiba ziare, televiziuni, radiouri in limba proprie, au dreptul sa invete in limba materna si au obligatia sa fie loiali statului roman. Din acest punct de vedere vreau sa va spun aici, la Bratislava, ca statul roman multumeste minoritarilor slovaci care sunt buni cetateni ai statului roman, sunt oameni harnici si daca veti veni in Romania veti vedea ce frumos arata localitatile locuite de slovaci. In acelasi timp, spun si aici ce spun la Bucuresti: nu vom accepta niciodata teoria drepturilor colective si sa vina altcineva din afara Romaniei sa ne spuna cum sa ne organizam administrativ'", a afirmat presedintele cu ocazia unei conferinte de presa comune cu omologul slovac, Ivan Gasparovic, citat Agerpres.

Potrivit presedintelui, atat Romania, cat si Republica Slovaca si-au adaptat legislatia si au garantat standarde europene pentru minoritatile de pe teritoriul lor.

"Asa ca intre noi nu exista nicio divergenta cu privire la modul in care abordam problema minoritatilor. Este categoric ca atunci cand se incearca depasirea unor limite, statele reactioneaza, politicos, cu vorba buna, dar reactioneaza", a adaugat Basescu.

De partea sa, presedintele Ivan Gasparovic a tinut sa puncteze ca tara sa nu acorda o prioritate aparte unei anumite minoritati, ci sunt respectate drepturile acestora in mod echidistant. cPresedintele slovac a mentionat ca exista in Slovacia si o universitate destinata unei anumite minoritati, dar care apartine statului.

De asemenea, Gasparovie i-a multumit lui Traian Basescu pentru atitudinea pe care Romania o are fata de slovacii care traiesc pe teritoriul roman, apreciind faptul ca acestia sunt reprezentati si in Parlamentul de la Bucuresti.

"Slovacii au un statut respectat si o pozitie demna", a adaugat presedintele slovac.

Traian Basescu a mai precizat ca a discutat cu presedintele Gasparovic despre pozitiile Romaniei si Slovaciei in ceea ce priveste Kosovo, ocazie cu care a constatat ca abordarile sunt comune. In cadrul discutiilor au mai fost abordate chestiunile minoritatii romane din Slovacia si a minoritatii slovace din Romania, problema din Siria si problema datoriilor suverane din UE.

"L-am informat pe dl presedinte ca pentru Romania, Republica Moldova este o prioritate si anul acesta se va conecta cu o noua linie la sistemul energetic din Romania", a mai afirmat Basescu.