Puiul de leu descoperit in luna iulie la Gradina Zoologica din Craiova, dupa scandalul izbucnit ca urmare a decesului altor patru pui de leu nascuti prematur, a murit in urma unor probleme medicale. Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ, puiul de leu avea 6 luni si a murit din cauza unor probleme medicale. "Animalul avea simptome de tulburari nervoase de tip epileptiform, motiv pentru care s-au luat masuri medicale pentru restabilirea starii acestuia de sanatate, insa tratamentul administrat nu a dat rezultate, puiul de leu murind. Cadavrul puiului de leu a fost dus la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alinetelor Dolj, pentru efectuarea necropsiei, pentru a determina cauzele concrete ale decesului", se arata in comunicatul citat de Mediafax.

Conform sursei citate, rezultatele raportului medical nu au fost deocamdata comunicate. De asemenea, RAADPFL Craiova solicita sprijinul Federatiei Gradinilor Zoologice pentru relocarea altor animale aflate la Gradina Zoologica din Craiova, in vederea reabilitarii acesteia.

"RAADPFL Craiova a solicitat, prin adresa nr. 9772/31.07.2013, Federatiei Gradinilor Zoologice si Acvariilor din Romania, sprijinul in vederea relocarii mai multor exemplare de animale detinute de Gradina Zoologica din Parcul ᅡNicolae Romanescuᅡ, pentru asigurarea bunastarii acestora. Pana in momentul de fata, inca nu s-a primit niciun raspuns. Totodata, Primaria Craiova a reluat pentru a treia oara procedura de atribuire a contractului avand ca obiect reamenajarea Gradinii Zoologice Craiova (Proiect Tehnic plus Executie), in cadrul programului ᅡImplementarea si Realizarea Proectelor de Investitii in vederea Atingerii Standardelor Necesare Autorizarii Gradinilor Zoologiceᅡ, dupa ce la primele doua licitatii nu s-a prezentat nicio firma", se mai arata in comunicatul citat.

Conducerea Regiei de Administrare a Domeniului Craiova a declansat o ancheta, in 20 iunie, in cazul disparitiei unor pui de leu de la Gradina Zoologica din Craiova, care s-ar fi nascut, cu o zi inainte, in captivitate, dar cand mai multi jurnalisti au mers sa vada si sa filmeze puii acestia disparusera.

Jurnalistii au intrat in posesia unui filmulet realizat in 19 iunie de o persoana care a asistat la nasterea a trei pui de leu la Gradina Zoologica din Craiova. In filmulet se vede cum una dintre leoaice isi alapteaza puii, care par sanatosi si jucausi. Jurnalistii care au mers a doua zi sa fotografieze si sa filmeze puii au constatat, cand au ajuns in fata custii leilor, ca puii disparusera.

Conducerea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, in subordinea careia este Gradina Zoologica, a declarat ca initial nu a fost informata ca leoaica ar fi gestanta.

In dupa-amiaza zilei de 20 iunie, cadavrele a doi pui de leu au fost aduse de catre un ingrijitor al Gradinii Zoologice la Directia Sanitar Veterinara Dolj, existand presupunerea ca este vorba despre doi dintre puii nascuti cu o zi in urma, care au disparut intre timp.

Ulterior, in dimineata zilei de 21 iunie, cadavrele celorlalti doi pui de leu au fost duse la Directia Sanitar-Veterinara Dolj de catre angajatii Gradinii Zoologice din Craiova.

In urma acestui scandal, administratorul Gradinii Zoologice, Ion Cojocaru, si tehnicianul veterinar Ghreorghe Diaconeasa au fost demisi.

In 2 iulie, reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Dolj anuntau ca cei patru pui de leu de la Gradina Zoologica din Craiova s-au nascut inainte de termen si au murit in primele 12 ore de la nastere, pe corpurile acestora nefiind gasite urme de lovituri.

Primarul Craiovei, Lia-Olguta Vasilescu, anunta, atunci, intr-o conferinta de presa, ca la Gradina Zoologica din oras a fost descoperit un pui de leu despre care autoritatile nu fusesera anuntate.

Puiul de leu a fost tinut intr-o cusca, ascuns de catre conducere, si a fost descoperit in urma procesului de predare-primire incheiat dupa demiterea administratorului Gradinii Zoologice, Ion Cojocaru.

Primarul Craiovei mai spunea ca in 15 iulie autorizatia de functionare a Gradinii Zoologice din Craiova inceteaza si a fost depusa o cerere catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru a se prelungi perioada de functionare cu inca 60 de zile, timp in care vor incepe lucrarile de reconstructie.

La Gradina Zoologica din Craiova sunt trei leoaice.