Ministerul Educatiei Nationale ia in calcul posibilitatea ca elevii care se prezinta la examenul de Bacalaureat sa fie inregistrati, de anul viitor, si audio, a anuntat duminica ministrul Remus Pricopie, potrivit Agerpres.

"In timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea si inregistrare audio din sala. Inca nu am luat o decizie, o sa vedem pana la sfarsitul acestei saptamani, pentru ca prima problema pe care trebuie sa ti-o pui in momentul in care introduci o masura este sa vezi in ce masura de fapt poti sa o si implementezi.

Eu nu cred ca este atat de complicat, vom decide daca vom face sau nu. Dar am insistat foarte mult ca inregistrarile video sa existe, sa fie bine incadrata sala, nu doar un unghi din sala, pe de o parte, pe de alta parte sa existe monitorizare in timp real din partea fiecarui centru si sa existe conservarea acelei inregistrari pentru eventualitatea in care avem vreo sesizare in raport cu o anumita sala", a precizat ministrul Remus Pricopie, intr-o conferinta de presa.

El a amintit ca a atras atentia inspectorilor generali sa ia din timp toate masurile necesare pentru a nu exista surprize din partea furnizorilor de curent electric in timpul examenelor si, de asemenea, le-a spus ca in cazul in care intalnesc vreo incercare de fraudare sa anunte ministerul si politia locala.

"Am mai atras atentia inspectorilor scolari generali sa ia legatura cu furnizorii de energie electrica, si asta am facut-o din timp, astazi am revenit asupra subiectului, sa nu avem surpriza ca se intrerupe curentul electric sau incep lucrari pe mai stiu eu ce retea exact in perioada in care noi, de fapt, trebuie sa ne ocupam de examenul de Bacalaureat. Sper sa nu avem surprize si daca vom avea vom interveni fara niciun fel de ezitare. Le-am spus inspectorilor sa nu aiba vreo emotie daca intalnesc vreo situatie de frauda. Primul lucru pe care-l fac este sa anunte ministrul Educatiei, al doilea lucru - anunta politia locala", a aratat ministrul Educatiei.

Pricopie a mai precizat ca examenul de anul viitor nu va fi dfierit de cel din 2013, din punct de vedere al structurii.

"Cred ca subiectele au fost bine calibrate, mai ales prin aceasta diferentiere, nu intentionez pentru anul viitor sa introduc diferentieri noi. Avem patru subiecte la matematica, doua la romana, avem si la alte discipline diferentieri. Nu intentionez sa merg mai departe, deocamdata ne asezam aici, urmand ca subiectul Bacalaureat sa fie discutat. Asa cum am anuntat si in urma cu cateva luni, Bacalaureatul din 2014 nu va fi diferit de Bacalaureatul din 2013, din punct de vedere al structurii, adica din ceea ce vizeaza elevul, cel care sustine examenul. Practic metodologia va fi adoptata la sfarsitul acestei saptamani pe acelasi tip de probe asa cum am avut anul acesta", a anuntat Remus Pricopie.

El este de parere ca decizia luata de Ministerul Educatiei de a introduce diferentieri la subiecte este "absolut corecta".

Potrivit acestuia, un elev care are sapte ore de matematica pe saptamana nu poate sustine acelasi tip de examen cu unul care a avut doar doua ore de matematica pe saptamana.