Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca a cerut Parchetului un inventar al tuturor dosarelor aflate in lucru privind fraude la bacalaureat, atat cele deschise dupa examenul din iunie-iulie, cat si cele din anii anteriori, precizand ca vrea sa se asigure ca legea se aplica in fiecare caz, transmite Mediafax.

Remus Pricopie a spus duminica, intr-o conferinta de presa, ca atunci cand va veni de la Parchet aceasta situatie, va fi facuta o analiza pe fiecare caz in parte.

Ministrul Educatiei a mai spus a cerut atat situatia dosarelor deschise dupa sesiunea din iunie-iulie a examenului de bacalaureat, cat si cauzele din anii anteriori, precizand ca sunt si dosare mai vechi in care nu stie sa existe decizii.

"Am cerut aceasta situatie, cand ea va veni, vom face o analiza pe fiecare caz in parte. Vreau sa ma asigur ca legea se aplica in fiecare caz in parte", a spus ministrul Educatiei.

Remus Pricopie a precizat ca atunci cand o persoana este arestata intr-un dosar, contractul acesteia de munca este suspendat imediat, lucru care s-a intamplat si dupa ancheta de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala privind suspiciuni de frauda la bacalaureat. El a precizat ca in cazul de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a intervenit imediat si a luat decizia demiterii conducerii, suspectate de fapte de coruptie.

Ministrul a tinut sa precizeze ca la titularizare a fost un caz al unui fost profesor condamnat, care a executat pedeapsa si care dorea sa reintre in sistem.

"In urma verificarilor, am vazut ca legea era permisiva", a spus Pricopie, fara sa faca alte precizari privind acest caz.

***

Anchetatorii au facut, la 1 iulie, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, perchezitii la Liceul "Bolintineanu", cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei. In timpul perchezitiilor s-au gasit sume de bani in salile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie. Totodata, ISMB a dispus eliberarea din functiile a directorului Scolii Gimnaziale nr. 178, care avea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati in 1 iulie, la Politia Capitalei.

Ulterior, din 5 iulie, zeci de elevi de la Liceul "Bolintineanu" au fost audiati la sediul Politiei Capitalei, in dosarul fraudelor de la bacalaureat, majoritatea lor afirmand ca s-ar fi strans, in liceu, sume de bani.

In 23 august, procurorii Parchetului Capitalei i-au trimis in judecata in acest dosar pe fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti Costica Varzaru, pe Mimioza Maria Vulcu, fosta vicepresedinta a comisiei de examen, pe Elena Dumitru, secretara liceului si pe Gina Ciontu, membra in comitetul de parinti.

Potrivit rechizitorului, in perioada mai-iunie 2013, Costica Varzaru, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membra a comitetului de parinti, a pretins si primit bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta fata de membrii comisiei de bacalaureat si fata de cadrele didactice cu atributii de supraveghere, in scopul promovarii examenelor de catre respectivii candidati.

Procurorii sustin ca sumele de bani colectate urmau sa fie date cadrelor didactice supraveghetoare, atat direct de catre directoare, cat si ascunse in pachete de tigari, reviste sau ziare aflate pe catedrele din salile de examinare.

In documentul citat se mai precizeaza si ca fosta directoare a Liceului "Bolintineanu", in 25-30 iunie, a facut si demersuri pentru desemnarea unor membri si a unor supraveghetori asupra carora sa-si poata folosi influenta pentru fraudarea examenului.

Procurorii continua cercetarile pentru presupuse fapte de coruptie, intr-un dosar separat, in cazul unor profesori supraveghetori si elevi de la Liceul "Bolintineanu".

Intr-un alt dosar, in 21 august, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe presedintele, vicepresedintele si membrii comisiei de bacalaureat de la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia, precum si doi elevi elevi si doi parinti, fiind acuzati de dare si luare de mita pentru fraudarea examenului sustinut in iunie-iulie.

Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca in cursul lunii iulie - iulie, Gheorghe Amza, presedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Tehnologic "Ion Banescu" din Mangalia, a primit mita, prin intermediari, de la mai multi candidati la examen, suma totala de 3.000 de euro si contravaloarea cazarii intr-un hotel din statiunea Saturn, in cuantum de 1.863 de lei, si a serviciilor de masa, pentru a-i ajuta sa promoveze fraudulos proba la disciplina chimie.

Anchetatorii au stabilit ca Gheorghe Amza si cadrele didactice au primit banii prin intermediul candidatilor la examen Bobosatu si Stangaciu, precum si al parintilor Alexoiu si Urziceanu, care inaintea examenului au strans bani de la elevii care se pregateau sa sustina examenul la Liceul "Ion Banescu" din Mangalia.

In 12 august, DNA a anuntat ca a fost inceputa urmarirea penala fata de 96 profesori, absolventi de licee si parinti ai acestora, pentru presupuse infractiuni de coruptie savarsite la examenul de bacalaureat sustinut in judetul Ialomita, in iunie-iulie 2012.

Otilia Dumitru, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Ialomita si presedinte al Comisiei judetene de bacalaureat, este acuzata de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta in forma continuata. In acelasi dosar sunt cercetati, Nica Balaciu, profesor de psihologie si director la Liceul Pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia, presedinte al Centrului zonal de evaluare 100, Catalin Gogota, profesor de Geografie la Grupul Scolar Vladeni, membru in cadrul Centrului zonal de evaluare 200, profesorii evaluatori Sorin Stere, Marius Curt, Cristian Manea, Elena Dulcinica Sandu si Razvan Marius Dinu, pentru constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta in forma continuata. Totodata, Liviu Radu Bara, profesor de matematica si director adjunct la Grupul Scolar "Sfanta Ecaterina" din Urziceni, este acuzat in aceeasi cauza de trafic de influenta in forma continuata.

Alaturi de acestia sunt cercetati 87 de absolventi de licee si parinti, pentru cumparare de influenta.

Potrivit procurorilor anticoruptie, profesorii cercetati in acest dosar au cerut si primit de la absolventi sau de la parintii acestora sume cuprinse intre 100 de euro si 1.300 de lei pentru fiecare disciplina de concurs, pentru a le acorda note mai mari sau a le asigura promovarea examenului de bacalaureat sustinut in iunie-iulie 2012, in judetul Ialomita.

DNA mai are un dosar in lucru care vizeaza suspiciunea de frauda la bacalaureatul sustinut la Sibiu. In aceasta cauza, DNA Alba-Iulia a inceput urmarirea penala fata de Sorin Joanta, inspector scolar si presedinte al Comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare Sibiu, pentru trafic de influenta, Viorel Giupana, functionar la Colegiul Tehnic "Independenta" din Sibiu, pentru trafic de influenta, si Toma-Stefan Stanca, candidat la examenul de bacalaureat, pentru cumparare de influenta.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, declara in 5 iulie ca, in anii trecuti, DNA a mai instrumentat astfel de dosare de coruptie, fiind intocmite rechizitorii, iar in cel putin sase cazuri exista hotarari definitive de condamnare.