Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica, vineri, proiectul de lege privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistratilor condamnati definitiv pentru coruptie si exclusi din magistratura din acest motiv, prevederile urmand sa se aplice si celor condamnati inainte de intrarea in vigoare, scrie Mediafax.

Actul normativ prevede completarea Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu articolul unic 97 indice 1, care reglementeaza situatia pensiilor de serviciu in cazul condamnarilor penale si a aplicarii sanctiunilor disciplinare cu excluderea din magistratura.

"Nu beneficiaza de pensia de serviciu prevazuta la art. 82 si 83 indice 1 si de indemnizatia prevazuta la art. 81 judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor care, chiar ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau o infractiune in legatura cu acestea ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciul, comise cu intentie, ori pentru o alta infractiune intentionata cu privire la care Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca aduce atingere prestigiului justitiei, savarsite inainte de eliberarea din functie. Aceste persoane beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii", se arata in proiect.

Documentul citat mai prevede ca punerea in miscare a actiunii penale pentru o infractiune savarsita cu intentie inainte de eliberarea din functie atrage, de drept, suspendarea solutionarii cererii de acordare a pensiei de serviciu, sau, dupa caz, suspendarea platii pensiei, daca aceasta a fost acordata, pana la solutionarea definitiva a cauzei. In aceasta perioada, persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala beneficiaza, in conditiile legii, de pensie din sistemul public, se precizeaza in proiect.

"Daca se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator, procuror, magistrat asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, acesta este repus in situatia anterioara si i se plateste pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale, sau dupa caz diferenta dintre aceasta si pensia din sistemul public incasata dupa punerea in miscare a actiunii penale", se mai arata in proiect.

Aceste dispozitii se aplica si in situatia in care judecatorul, procurorul, magistratul asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat magistratilor a fost condamnat pentru o infractiune intentionata, alta decat cele prevazute in proiect, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciaza ca aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei, se mai arata in proiect.

In actul normativ se prevede si ca hotararea de condamnare ramasa definitiva se comunica de catre instanta de executare catre CSM si casa teritoriala de pensii competente.

Conform proiectului, de la momentul intrarii in vigoare a legii, prevederile se aplica si magistratilor condamnati definitiv anterior, indiferent de momentul pensionarii.

Propunerile si observatiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise in scris pe adresa Ministerului Justitiei sau la adresa de e-mail dean@just.ro., se arata pe site-ul institutiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat marti, cu observatii, proiectul Ministerului Justitiei privind pierderea pensiilor de serviciu ale magistratilor condamnati definitiv pentru coruptie si exclusi din magistratura din acest motiv.

Robert Cazanciuc a explicat, marti, dupa sedinta Plenului CSM, ca magistratii care primesc pensia speciala in prezent vor beneficia de aceasta pana cand legea va intra in vigoare. "Nu se pune problema de retroactivitate a legii. Legea poate dispune doar pentru viitor. (...) Deci cei care au aceasta pensie acum, pana in momentul in care legea va intra in vigoare vor beneficia de ea, dar din momentul intrarii acesteia in vigoare aceasta plata se va sista imediat", declara ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.