Examenele scrise ale Bacalaureatului 2013 - sesiunea de toamna - incep luni, cu proba scrisa la Limba si literatura romana. 55.741 de absolventi de liceu s-au inscris pentru a sustine acest examen. Noutatea din acest an, care se aplica si la sesiunea din toamna a BAC-ului, este diferentierea subiectelor: elevii de la Real, Tehnologic si Vocational vor avea subiecte diferite la examenul scris de Limba romana fata de absolventii de la Uman si Pedagogic. Rezultatele finale ale sesiunii de toamna a bacalaureatului se vor afisa pe 5 septembrie.

In sesiunea de toamna a Bacalaureatului 2013, numarul cel mai mare al absolventilor inscrisi se inregistreaza la examenul scris de Limba si literatura romana: 55.741 de absolventi de liceu. Proba se va desfasura luni, 26 august. Candidatii intra in salile de examen in intervalul 7:30 - 8:30, iar examenul dureaza 3 ore.

Anul trecut, 116 absolventi au fost dati afara din examenul scris de Limba si literatura romana, sesiunea de toamna, pentru copiat (Detalii aici).

Calendar Bacalaureat 2013 - sesiunea de toamna

15-19 iulie 2013Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen

19-20 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

19-21 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

20-21 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

22-23 august 2013Evaluarea competentelor digitale - proba D

26 august 2013Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

27 august 2013Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

28 august 2013Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

30 august 2013 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

2 septembrie 2013Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

3-4 septembrie 2013 Rezolvarea contestatiilor

5 septembrie 2013Afisarea rezultatelor finale

Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 s-a terminat pe 12 iulie, cand au fost afisate rezultatele finale obtinute de candidati dupa solutionarea contestatiilor. Promovabilitatea finala la BAC 2013 - sesiunea iunie-iulie - a fost de 56,4%, cu 12 puncte procentuale mai mare decat anul trecut.

Noutatile examenului scris de Limba si literatura romana - Bac 2013

Marea noutate pe care a adus-o bacalaureatul de anul acesta, modificare ce se aplica si la sesiunea de toamna a BAC-ului 2013, este diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica - cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani - vor avea subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie.

  • Si la examenul scris de Limba Romana vor avea subiecte diferite: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala vor avea de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat au ramas, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facuta de anul trecut, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului.

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate" si ca a comunicat aceasta modificare, "despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche". Rectorii unor mari universitati au criticat, insa, ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Examenul va fi organizat in Capitala doar in colegiile nationale

Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 a fost dominata de scandalul de coruptie de la Liceul Bolintineanu din Capitala. In urma acestuia, autoritatile au decis ca la Bucuresti bacalaureatul de toamna sa se organizeze numai in colegiile nationale. Examenul de bacalaureat din Capitala va fi organizat, in sesiunea august - septembrie, doar in colegiile nationale si "in unitatile de invatamant mai serioase", pentru a evita orice suspiciune de frauda, a anuntat la finalul lunii trecute inspectorul general scolar, Constantin Traistaru.

Inspectorul general scolar al Capitalei a precizat ca printre colegiile in care va fi sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea a doua sunt Sfantul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret, Ion Neculce, I.L. Caragiale. Detalii aici

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani - sesiunea de toamna

  • BAC 2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC 2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8%
  • BAC 2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC 2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC 2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC 2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC 2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC 2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC 2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%

Candidatii care sustin Bacalaureatul pentru a treia oara platesc 230 de lei

Absolventii de liceu care au picat de doua ori Bacalaureatul vor plati anul acesta pentru sustinerea examenelor de Bacalaureat suma de 230 de lei. In cazul elevilor care au picat de doua ori Bacalaureatul, dar care solicita recunoasterea unor probe promovate in sesiunile anterioare, "stabilirea sumei de plata pentru examenul de bacalaureat se face diferentiat, in functie de numarul probelor pe care le sustine candidatul", informeaza Ministerul Educatiei.

Amintim ca metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat prevede: "Candidatii au dreptul sa sustina examenul de bacalaureat, fara taxa, de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unor taxe". Tot metodologia statueaza ca taxele de examen se stabilesc anual, pana la data de 1 martie, de catre Ministerul Educatiei. Detalii aici

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat 2013

Si in sesiunea de toamna a Bacalaureatului 2013, candidatii vor fi supravegheati in cadrul examenului cu camere video. Candidatii care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat in sesiunile organizate incepand cu anul 2003, pot solicita recunoasterea unora dintre probele promovate in anii mentionati.

Candidatii intra in salile de examen in intervalul 7:30 - 8:30, iar la intrare un profesor si un membru al personalului de paza ii cere fiecarui absolvent actul de identitate si verifica daca fotografiile corespund. Acestia nu au voie sa stationeze pe holuri mai mult de 5 - 7 minute, iar cei care au materiale/obiecte nepermise in sala de examen sunt indrumati spre sala de depozitare a acestora.

Absolventii de liceu care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, insemnari, precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare vor primi o punga/plic in care sa le introduca, impreuna cu o declaratie tip in care se mentioneaza numele, prenumele si obiectele personale care vor fi depozitate si va fi indrumat de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Cadrele didactice care sunt numite in comisiile de bacalaureat nu pot avea sotul/sotia, o ruda sau un afin, de pana la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidatii care participa la examenul de bacalaureat in respectiva sesiune de examen. Presedintele comisiei de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale este directorul sau directorul adjunct al liceului respectiv.

Examenele scrise dureaza 3 ore, iar subiectele de la examenele orale vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute. La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata pe parcursul invatamantului liceal, elevii pot alege oricare limba moderna studiata in liceu, indiferent daca a fost studiata drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, daca a fost studiata in regim normal, intensiv, bilingv ori daca a fost disciplina obligatorie sau optionala.

Evaluarea competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala se face prin trei tipuri de probe, dupa cum urmeaza:

a) proba scrisa;

b) proba orala;

c) proba de intelegere a unui text audiat;

Absolventilor le este interzisa intrarea in sala de examen cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. "Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu", se arata in metodologie.

La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 - 15 minute. Dupa sustinerea probei, candidatul preda ciorna semnata si biletul de examen.

Vezi aici Subiectele si Baremele integrale de la toate examenele sustinute de absolventi la BAC 2013 - sesiunea iunie-iulie

Citeste si: