“Vorbim despre cazuri punctuale, dar exista situatii in care seful unei sectii nu voia sa angajeze, chiar daca specialitatea respectiva avea nevoie de medici”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat in timpul unei dezbateri despre exodul medicilor din Romania. “Ne lipseste o politica reala a resurselor umane in sanatate, dar Ministerul Sanatatii lucreaza la asta”.

Raed Arafat si Vasile AstarastoaeFoto: Hotnews

In cadrul aceleiasi dezbateri, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a subliniat ca problema fundamentala este nivelul scazut al veniturilor medicilor si ca “la bugetul alocat in prezent mai pot fi platite salariile medicilor pana in 4 noiembrie 2013”.

“Ne confruntam cu refuzul spitalelor romanesti de a angaja medici romani pregatiti in afara, chiar daca ele au nevoie de acesti medici”, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat in cadrul unei dezbateri Forbes Medical dedicata solutiilor reale de oprire a exodului medicilor. “Nu neaparat managerul spitalului este cel care spune Nu. Ci chiar colegii de pe sectie. Se spune ca e supracalificat. Ajungem sa vedem si o teama de specialistii care au lucrat afara.”

Replicand declaratiilor lui Raed Arafat, presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, a mentionat ca totusi “astfel de cazuri pot fi enumerate pe degetele de la o mana. Spitalele pot angaja personal, dar nu pot depasi cheltuielile de personal care au fost alocate pana acum. La bugetul alocat in prezent mai pot fi platite salariile medicilor pana in 5 noiembrie.”

Raed Arafat a mai oferit cateva exemple, acceptand insa ca este vorba de cazuri punctuale: “Avem lipsa pe anumite specialitati in jurul Bucurestiului si, in acelasi timp, avem medici care lucreaza voluntar pe garda in Bucuresti in specialitatile respective. Si am asistat la cazuri in care un medic se angajeaza intr-un spital din apropierea Bucurestiului, dar dupa cateva luni pleaca deoarece colegii nu l-au primit bine. Ce s-a intamplat acolo de se crede ca nu e bine sa fie patru medici si vor neaparat sa ramana doi sau trei?”

Desi problema fundamentala a medicilor in Romania ramane nivelul scazut al veniturilor acestora, “blamarea medicilor, care este un sport national in Romania, este factorul principal”, a spus Vasile Astarastoae. “Astazi, un segment semnificativ dintre medicii care pleaca, peste 30%, sunt medici peste 40 de ani. Pierderile strict educationale ale statului roman depasesc 3 miliarde de euro. Din pacate, deocamdata solutiile care se intrevad sunt doar punctuale.”

Conform datelor Colegiului Medicilor, in perioada 2007 – 2013 din Romania au plecat 15000 medici. In acelasi interval in Romania s-au intors 624 de medici. Dintre medicii straini care practica in Franta, romanii sunt cei mai multi - 42%. In Marea Britanie romanii sunt pe locul doi, dupa indieni, printre medicii straini.