Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 21 august 1862, actul de infiintare a corpului de ofiteri sanitari. Prin inaltul Decret Romanesc nr. 4.629 a luat fiinta Corpul Ofiterilor Sanitari din Armata si Directia Generala a Serviciului Sanitar Roman, atestandu-se, astfel, medicina militara ca element specializat pentru asigurarea sanatatii efectivelor militare.

Inca de la inceputurile ei, medicina militara a beneficiat de profesionalismul si calitatile generalului de divizie medic dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Scolii de Medicina (intemeietorul invatamantului medico-militar si medical superior din tara noastra), inspector al administratiei centrale sanitare si efor al spitalelor.

Elaborarea 'Instructiunilor pentru functionarea ambulantelor' si a 'Deciziei relative la serviciul ambulantelor in armata', precum si promulgarea, prin Inaltul Decret nr. 1125/15.04.1882, a 'Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei' au creat cadrul normativ de functionare a serviciului sanitar militar, condus de o directie specializata existenta in cadrul Ministerului de Razboi.

Astfel Romania intra in randul select al unor tari ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Turcia, state cu traditie in medicina militara. Medicii militari romani de toate specialitatile au devenit, in timp, personalitati recunoscute de lumea medicala pe plan intern si international.

Istoria medicinii militare se suprapune cu istoria militara a poporului roman, fiind cunoscut modul in care personalul sanitar al Armatei Romane, dovedind inalt profesionalism si spirit de sacrificiu, s-a implicat in momentele cruciale ale istoriei: Razboiul de Independenta (1877 - 1918), Razboiul de reintregire nationala (1916 - 1918), cel de-al doilea Razboi Mondial, dar si in zilele noastre, prin participarea cu spitale militare de campanie in cadrul fortelor de mentinere a pacii din diferite teatre de operatiuni din lume, alaturi de ceilalti reprezentanti ai Armatei Romaniei.

Prin Hotararea nr. 114 din 19 iulie 2007, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat ''Conceptia privind reorganizarea si modernizarea sistemului medical militar''. Astfel, Directia medicala este organul central de specialitate al Ministerului Apararii Nationale care elaboreaza conceptia unitara pentru organizarea, dotarea si functionarea sistemului de asistenta medicala si veterinara in armata, in timp de pace, in situatii de criza sau de razboi, precum si pentru perfectionarea si modernizarea continua a activitatilor de asistenta medicala, in scopul prevenirii imbolnavirilor, pastrarii si imbunatatirii starii de sanatate necesare mentinerii permanente a unei capacitati ridicate de lupta a efectivelor armatei. De asemenea, asigura indeplinirea obiectivelor de parteneriat si elaboreaza standardele militare operationale si administrative in baza acordurilor de standardizare si a publicatiilor aliate in domeniul medico-militar, in scopul interoperabilitatii Armatei Romaniei cu structurile militare NATO.

sursa: documentar Agerpres