Omar Hayssam a fost adus marti la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru a fi audiat intr-un dosar privind savarsirea unor infractiuni economice, disjuns din dosarul "Manhattan", transmite Agerpres.

La intrarea in sediul DIICOT, Hayssam nu a facut nicio declaratie. El a fost insotit de un impresionant dispozitiv de securitate, fiind transportat cu duba de la Penitenciarul Margineni.

In dosarul "Manhattan", aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Omar Hayssam a fost trimis in judecata in octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alaturi de fratele sau, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infractional organizat si au actionat premeditat si planificat in vederea nerestituirii creditelor si trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water si SC Rio Soft Drinks SA in cadrul altor societati din "Grupul Manhattan".

Procurorii sustin ca Omar Hayssam si complicii lui au contractat imprumuturi bancare in numele Bucovina Mineral Water si Rio Soft Drinks SA, dupa care au transferat patrimoniile celor doua companii (fabrica de sucuri Rio din Timisoara si fabrica de imbuteliere ape minerale si sucuri Bucovina din Vatra Dornei) catre alte societati reale sau fantoma din "Grupul Manhattan".

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infractiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infractiunea de evaziune fiscala, 17,3 milioane de lei pentru infractiunea de spalare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instantele din Romania in patru dosare: 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul 'Volvo Truck', 3 ani de inchisoare in dosarul "Foresta Nehoiu", 2 ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Primele trei condamnari sunt definitive.

El a reusit sa fuga din Romania in anul 2006, fiind adus in tara pe 19 iulie anul acesta.