"Regele" romilor Florin Cioaba, care a murit sambata la 58 de ani, s-a facut remarcat prin demersuri pentru scolarizarea membrilor comunitatii si "pionieratul", cel putin declarativ, in schimbarea traditiei casatoriilor la varste fragede, dar si prin prietenia cu familia presedintelui Basescu, noteaza agentia Mediafax.

Florin Cioaba (2009)Foto: Agerpres

Florin Tanase Cioaba (58 de ani), singurul baiat al lui Ion Cioaba, bulibasa al romilor din Romania, care s-a autoproclamat "rege international al tiganilor" in 1992, a devenit, la randul sau, "rege al tiganilor de pretutindeni" in 1997, dupa moartea lui Ion, tot in urma unui infarct.

Florin Cioaba a mostenit titlul de la tatal sau, iar ceremonia de incoronare a fost celebrata in ritul penticostal, deoarece in 1996 intreaga familie Cioaba a renuntat la legea tiganeasca si s-a pocait, trecand la cultul penticostal. De altfel, Florin Cioaba a absolvit Seminarul Biblic "Betania" din Sibiu si a devenit predicator pentru mai multi enoriasi la o biserica din apropierea casei sale, in cartierul Turnisor, din municipiu.

Florin Cioaba s-a nascut in 17 noiembrie 1954 si s-a casatorit, conform traditiilor etniei, la varsta de 14 ani, cu Marica, avand impreuna patru copii - doi baieti si doua fete.

Autointitulat rege al romilor, Cioaba a militat pentru trimiterea copiilor la scoala, nepotul sau, fiul lui Dorin, fiind un elev apreciat la Liceul de Arta din Sibiu si cel care a realizat conceptul grafic al papusilor tiganesti.

In 2003, familia Cioaba a fost implicata intr-un scandal cu ecouri internationale si implicatii asupra imaginii Romaniei, dupa ce Florin Cioaba si-a maritat fiica, pe Ana-Maria, atunci in varsta de 12 ani, cu Mihai Birita, in varsta de 15 ani. La acea vreme, baroneasa Emma Nicholson (raportor al Uniunii Europene pentru Romania) si Consiliul European au acuzat statul roman de incalcare a legislatiei romanesti si a normelor internationale, pentru ca ambii miri erau minori.

In urma unei anchete a Directiei pentru Protectia Copilului Sibiu, s-a luat decizia ca cei doi "soti" sa locuiasca separat si sa inceteze orice relatie maritala pana cand vor implini varsta majoratului, iar Florin Cioaba a respectat aceasta hotarare. Doi ani mai tarziu, Florin Cioaba declara ca incepe o lupta grea pentru a schimba una dintre cele mai inradacinate traditii ale romilor, respectiv casatoria copiilor de la varste fragede.

De-a lungul anilor, Florin Cioaba a incercat sa aplaneze unele conflicte care au aparut intre etnicii romi si autoritati, cel mai recent fiind cel dintre primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, si romii din oras.

In 8 aprilie 2013, Florin Cioaba a devenit presedinte al International Romani Union (IRA), la un congres international organizat la Sibiu, la care a fost prezenta si fiica presedintelui Romaniei, europarlamentarul Elena Basescu.

De altfel, relatiile de amicitie dintre familia presedintelui Romaniei, Traian Basescu si familia autointitulatului rege al romilor, Florin Cioaba, este una binecunoscuta.

In toamna anului 2009, presedintele Traian Basescu a participat la Festivalul romilor de la Costesti, alaturi de Cioaba, si de mai multi romi care au sustinut un spectacol de muzica si dansuri tiganesti.

Maria Basescu, sotia presedintelui, s-a imbracat, atunci, cu o fusta tiganeasca si si-a pus pe umar un batic colorat, primite de la Luminita Cioaba. Maria Basescu a primit de la un lider al romilor o mahmudea, "ca sa-i poarte noroc", fiind, totodata, asaltata de zeci de femei care au imbratisat-o si au pupat-o. La randul sau, seful statului a primit o serie de cadouri de la Florin Cioaba, cu care a si discutat, de altfel, timp de cateva minute, in cortul pe care acesta il avea amenajat pe dealul pe care are loc festivalul romilor si unde presedintele a mers pe jos prin multime, fiind asaltat de romi.

Atat Basescu, cat si Cioaba s-au adresat multimii, regele romilor multumindu-i presedintelui pentru prezenta sa la aceasta sarbatoare. Cioaba a spus ca in cei 40 de ani, de cand se desfasoara festivalul de la Costesti, Traian Basescu este primul presedinte care vine la aceasta sarbatoare. Cioaba le-a spus romilor ca acest lucru demonstreza ca Traian Basescu "este un presedinte alaturi de popor, care nu ii discrimineaza pe romi".

La randul sau, Traian Basescu le-a spus celor aproximativ cinci mii de persoane adunate pe dealul de la Costesti ca romii trebuie sa isi trimita copiii la scoala si sa aiba curajul sa isi declare etnia, in conditiile in care la ultimul recensamant au fost inregistrati mai putini romi decat exista in realitate. La final, seful statului a mancat alaturi de Florin Cioaba, la o masa intinsa langa cortul acestuia.

Dupa o luna de zile, autointitulatul rege al romilor, Florin Cioaba, declara ca este posibil ca peste 10-15 ani Romania sa fie condusa de un presedinte de etnie roma, afirmand, de asemenea, ca el il sustine pe Traian Basescu la alegerile prezidentiale din acel an.

In 2012, familia regelui Cioaba a fost prezenta la nunta fiicei presedintelui, Elena Basescu, mireasa primind din partea familiei Cioaba o salba de aur si o papusa imbracata in straie tiganesti. Dorin Cioaba, fiul lui Florin Cioaba, a postat atunci pe pagina sa de Facebook fotografii de la nunta Elenei Basescu. Intr-una dintre imagini, Dorin Cioaba sta la masa alaturi de tatal sau, Florin Cioaba, si de presedintele Traian Basescu.

Marti, 13 iulie, fiul lui Florin Cioaba, Dorin, a anuntat ca tatal sau este internat in stare grava in Antalya, dupa ce a suferit un preinfarct. Familia Cioaba se afla in vacanta in Turcia.

Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul de Urgenta Floreasca, a plecat miercuri noapte spre Antalya, la rugamintea presedintelui Traian Basescu. Ulterior, la intoarcerea in tara, medicul Bradisteanu declara ca a mers la rugamintea lui Traian Basescu in Turcia pentru a evalua starea lui Florin Cioaba. Bradisteanu a precizat ca familia lui Florin Cioaba a suportat costurile deplasarii.

Aflat in stare foarte grava, fiind in coma indusa si conectat la aparate, Florin Cioaba nu a putut fi transportat in tara, asa cum si-ar fi dorit familia.

Vineri, Cioaba a fost mutat de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Universitesi din aceeasi provincie a Turciei, unde a i-a fost montat un dispozitiv de asistare circulatorie, care sa-i ajute inima sa pompeze sange. Interventia chirurgicala s-a incheiat dupa patru ore, surse apropiate familiei spunand ca aceasta a fost un succes, desi era extrem de riscanta.

Sambata, fiului lui Florin Cioaba, Dorin, declara ca tatal tatal sau a iesit din coma, este in stare stabila si se reface dupa interventia de vineri.

Duminica insa, "regele" romilor a incetat din viata, la ora 11.10, in urma unui stop cardio-respirator.

Cel mai probabil, urmasul la "tronul" lui Florin Cioaba va fi fiul sau cel mare, Dorin Cioaba, cel care a stat tot timpul alaturi de tatal sau. Pot aparea, insa, surprize, deoarece in cadrul comunitatii se vorbeste si despre sansele pe care le-ar avea fiul cel mic al familie Cioaba, Daniel. Potrivit unui lider al tiganilor din Sibiu, totusi Dorin se bucura de cea mai mare incredere in randul etniei.