Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba a iesit din coma, este in stare stabila si se reface dupa interventia prin care i-a fost montat un dispozitiv de asistare circulatorie, potrivit fiului acestuia, Dorin Cioaba, relateaza Mediafax. Dorin Cioaba a declarat de asemenea ca presedintele Traian Basescu a telefonat de mai multe ori, ultima oara in cursul zilei de vineri, pentru a se interesa cu privire la starea de sanatate a tatalui sau.

Florin CioabaFoto: Agerpres

Dorin Cioaba a mai spus, sambata, ca tatal sau se simte "mai bine" dupa interventia facuta vineri, care a fost una "salvatoare".

In urma operatiei, Florin Cioaba are nevoie de concentrat trombocitar, folosit la transfuzii de sange, au declarat, pentru Mediafax, apropiati ai familiei.

Potrivit surselor citate, la spitalul din Antalya unde este internat Florin Cioaba se afla mai multe rude ale acestuia si alti membri ai comunitatii romilor.

La intrarea in spital, rudele stau cu afise in mana, prin care cer sange pentru Cioaba, grupa sanguina a acestuia fiind 0 cu RH pozitiv.

Apelurile catre potentiali donatori au avut ecou, pana acum, la peste 20 de romi care se aflau in Antalya si cativa turci.

Medicii spitalului Akdeniz Universitesi din Antalya i-au montat lui Florin Cioaba, vineri seara, un dispozitiv de asistare circulatorie, care sa-i ajute inima sa pompeze sange.

Procedura, una extrem de riscanta, a durat patru ore si s-a incheiat cu succes.

Potrivit unor apropiati ai familiei, medicii care i-au montat lui Cioaba dispozitivul sunt renumti in Turcia si in lume pentru astfel de interventii prin care, practic, pacientului i se instaleaza o inima artificiala.

Interventia a facuta dupa ce Florin Cioaba, aflat in stare grava si tinut in viata cu ajutorul aparatelor, a fost transferat, tot vineri, de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Universitesi din aceeasi provincie a Turciei.

  • Ministerul Sanatatii (MS) a precizat ca, potrivit informatiilor primite din partea medicilor din Antalya si din partea echipei medicale din Romania, starea de sanatate a lui Florin Cioaba nu permite momentan repatrierea acestuia.

"In cazul in care se va pune problema transferului pacientului Florin Cioaba in Romania, MS in colaborare cu MAI vor sprijini familia pacientului si vor pune la dispozitia acestora avionul SMURD, costul transportului, respectiv al combustibilului si al taxei de aterizare, fiind suportat de catre familia pacientului", a mai precizat MS.

Tot MS a informat joi ca au fost de la inceput in legatura atat cu familia lui Florin Cioaba, cat si cu Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei in Turcia, care a facilitat legatura cu spitalul din Antalya prin translatorul pus la dispozitia familiei.

De asemenea, reprezentantii Ministerului Sanatatii au obtinut informatii despre starea lui Florin Cioaba de la medicii din spitalul din Antalya si, ulterior, au tinut legatura permanent cu doctorul Serban Bradisteanu, care se afla la unitatea medicala unde este internat acesta, pentru a vedea care este situatia medicala si pentru a sprijini, din punct de vedere medical, familia, in caz de nevoie.

---------------------------------------

Medicul Serban Bradisteanu a declarat, joi, ca Florin Cioaba nu are o leziune cerebrala ireversibila, dar starea lui este grava, circulatia spre creier a fost afectata din cauza infarctului, capacitatea de contractie a inimii este redusa si sunt afectati rinichii, avand nevoie de suport renal.

Serban Bradisteanu a spus, pe Aeroportul "Henri Coanda", la revenirea in tara dupa ce a fost in Antalya pentru a-l evalua pe autointitulatul rege al romilor, Florin Cioaba, ca in prezent se vorbeste despre sansele acestuia de a ramane in viata, starea lui fiind grava.

"Starea lui Cioaba este foarte grava, in acest moment vorbim de sansele de a ramane in viata, nu de recuperare", a precizat medicul.

Serban Bradisteanu a mai spus ca circulatia spre creier a fost afectata din cauza infarctului, dar nu se poate vorbi de leziuni cerebrale ireversibile, ci de "stupoare cerebrala". De asemenea, capacitatea de contractie a inimii este redusa, dar Florin Cioaba recupereaza zilnic, iar infarctul i-a afectat si rinichii, fiind instalat un sistem de suport renal.

Medicul a adaugat ca interventia prompta si profesionalismul medicilor din Turcia au facut ca Florin Cioaba sa inceapa sa recupereze dupa infarct, dar starea lui ramane in continuare foarte grava.

Bradisteanu a precizat ca a avut o cooperare foarte buna cu echipa medicala care il ingrijeste pe Florin Cioaba in Antalya, din care fac parte neurologi, cardiologi, internisti, anestezisti, si in continuare va tine legatura permanent cu acestia.

Intrebat cine l-a solicitat sa mearga in Turcia pentru a-l evalua pe Florin Cioaba, medicul Serban Bradisteanu a spus ca rugamintea a venit din partea presedintelui Traian Basescu.

"Presedintele Traian Basescu m-a rugat, daca vreau si pot, sa fac aceasta vizita medicala, impreuna cu anestezista mea, pentru a aprecia ce este mai bine de facut pentru un om, pana la urma", a spus Bradisteanu.

Intrebat cine a suportat costurile, Bradisteanu a spus ca toate cheltuielile au fost suportate de familia lui Florin Cioaba.

Medicul Serban Bradisteanu a declarat ca Florin Cioaba va urma un tratament medicamentos, intrucat starea sanatatii sale nu permite in acest moment realizarea unei interventii chirurgicale.

"Este in coma indusa medicamentos, pentru a fi linistit. Am facut evaluarea, astazi ar fi noi investigatii. Starea sanatatii este mult prea fragila, adica organismul este fragil si nu ar putea suporta o operatie pe cord deschis", a mai spus Bradisteanu.

Medicul a adaugat ca Florin Cioaba trebuie reechilibrat si abia apoi ar putea fi transportat la Bucuresti, pentru a fi operat.

"Am reconfigurat tratamentul, cand va fi echilibrat, va putea fi transportat in tara. Acum este in stare grava", a precizat Bradisteanu.

Serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul de Urgenta Floreasca, a plecat miercuri noapte spre Antalya, pentru a stabili daca Florin Cioaba, care a suferit luni dupa-amiaza un preinfarct, ar putea fi operat acolo sau ar putea fi transportat in Romania.

Fiul autointitulatului rege al romilor, Dorin Cioaba, a declarat, marti, pentru Mediafax, ca tatal sau a suferit, luni dupa-amiaza, un preinfarct si este in coma indusa, la un spital din Antalya.

"Tata a suferit un preinfarct ieri dupa-amiaza (luni dupa-amiaza, n.r.), el se stia cardiac, insa nu a mai avut probleme de foarte mult timp. Probabil au fost calduri foarte mari si asta i-a activat problemele medicale. Eu am vorbit cu el de dimineata si era foarte agitat, iar acum stiu ca este intr-o coma indusa medical", spunea atunci Dorin Cioaba, care se afla in Turcia.

Secretarul general al Asociatiei Tiganilor Caldarari, Ioan Stanescu, declara marti, pentru Mediafax, ca Florin Cioaba este "in stare foarte grava".

"Este in stare foarte grava. A consumat apa rece, apoi a stat la cald, la 50 de grade, si apoi la clima. A facut pneumonie, apoi preinfarct. Medicii i-au bagat o sarma, adica un stent", a spus Stanescu.