Laszlo Tokes, membru al Parlamentului European reprezentand Romania, a calificat propunerea de a i se retrage inalta distinctie a statului roman ca o incercare de a-l lipsi de libertatea de exprimare, conform agentiei MTI.

Laszlo TokesFoto: Agerpres

Reprezentanti ai comunitatilor romanesti din strainatate au cerut vineri ca lui Tokes sa i se retraga ordinul Steaua Romaniei primit cu patru ani in urma la a 20-a aniversare a revoltei de la Timisoara.

In declaratia de inchidere a universitatii de vara a romanilor ce traiesc in strainatate de la Izvoru Muresului, Tokes a fost numit un "extremist maghiar ce lupta cu toate mijloacele posibile impotriva Romaniei si romanilor", aminteste MTI.

Tokes a fost de asemenea criticat de demnitari publici din Romania, inclusiv presedintele Traian Basescu si primul ministru Victor Ponta, pentru propunerea facuta la universitatea de vara de la Baile Tusnad la sfarsitul lunii iulie ca Ungaria ar trebui sa ofere Transilvaniei protectorat, in acelasi mod cum a facut Austria in cazul Tirolului de Sud.

"Incitarea a inceput sa aiba efect, Romania prezinta unele semne de dictatura. Nu au fost onorurile pentru care am luptat la Timisoara. Aceasta propunere mi-a ranit demnitatea umana", a declarat Tokes mass-media publice ungare vineri. Tokes reprezinta Romania in Parlamentul European din 2007.

sursa: Agerpres