UPDATE Interventia chirurgicala prin care medicii spitalului Akdeniz Universitesi din Antalya i-au montat lui Florin Cioaba un dispozitiv de asistare circulatorie, care sa-i ajute inima sa pompeze sange, s-a incheiat cu succes la ora 22.00, au declarat, pentru Mediafax, surse apropiate familiei.

Procedura a inceput la ora 18.00, dureaza aproximativ patru ore si este extrem de riscanta, au mai spus sursele citate.

Ministerul Sanatatii (MS) a precizat, tot vineri seara, ca, potrivit informatiilor primite din partea medicilor din Antalya si din partea echipei medicale din Romania, starea de sanatate a lui Florin Cioaba nu permite momentan repatrierea acestuia.

"In cazul in care se va pune problema transferului pacientului Florin Cioaba in Romania, MS in colaborare cu MAI vor sprijini familia pacientului si vor pune la dispozitia acestora avionul SMURD, costul transportului, respectiv al combustibilului si al taxei de aterizare, fiind suportat de catre familia pacientului", a mai precizat MS.

Florin Cioaba, tinut in viata cu ajutorul aparatelor, a fost transferat, vineri, de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Universitesi din aceeasi provincie a Turciei, au declarat anterior aceleasi surse.

Mutarea a fost facuta deoarece spitalul Akdeniz Universitesi are un dispozitiv care ajuta inima sa pompeze sangele.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS) au informat, joi ca au fost de la inceput in legatura atat cu familia lui Florin Cioaba, cat si cu Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei in Turcia, care a facilitat legatura cu spitalul din Antalya prin translatorul pus la dispozitia familiei.

De asemenea, reprezentantii Ministerului Sanatatii au obtinut informatii despre starea lui Florin Cioaba de la medicii din spitalul din Antalya si, ulterior, au tinut legatura permanent cu doctorul Serban Bradisteanu, care se afla la unitatea medicala unde este internat acesta, pentru a vedea care este situatia medicala si pentru a sprijini, din punct de vedere medical, familia, in caz de nevoie, s-a aratat intr-un comunicat.

"La momentul actual, decizia medicala este ca, pana la stabilizarea starii de sanatate a pacientului, acesta sa ramana internat in spitalul din Antalya, urmand ca situatia sa fie reevaluata zilnic", a precizat MS.

In cazul in care va fi nevoie de transferul lui Florin Cioaba in Romania, Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, urmeaza sa puna la dispozitie un avion SMURD.

Costul transportului, respectiv al combustibilului si al taxei de aterizare, va fi suportat de catre familia lui Florin Cioaba, au mai spus reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Medicul Serban Bradisteanu a declarat, joi, ca Florin Cioaba nu are o leziune cerebrala ireversibila, dar starea lui este grava, circulatia spre creier a fost afectata din cauza infarctului, capacitatea de contractie a inimii este redusa si sunt afectati rinichii, avand nevoie de suport renal.

Serban Bradisteanu a spus, pe Aeroportul "Henri Coanda", la revenirea in tara dupa ce a fost in Antalya pentru a-l evalua pe autointitulatul rege al romilor, Florin Cioaba, ca in prezent se vorbeste despre sansele acestuia de a ramane in viata, starea lui fiind grava.

"Starea lui Cioaba este foarte grava, in acest moment vorbim de sansele de a ramane in viata, nu de recuperare", a precizat medicul.

Serban Bradisteanu a mai spus ca circulatia spre creier a fost afectata din cauza infarctului, dar nu se poate vorbi de leziuni cerebrale ireversibile, ci de "stupoare cerebrala". De asemenea, capacitatea de contractie a inimii este redusa, dar Florin Cioaba recupereaza zilnic, iar infarctul i-a afectat si rinichii, fiind instalat un sistem de suport renal.

Medicul a adaugat ca interventia prompta si profesionalismul medicilor din Turcia au facut ca Florin Cioaba sa inceapa sa recupereze dupa infarct, dar starea lui ramane in continuare foarte grava.

Bradisteanu a precizat ca a avut o cooperare foarte buna cu echipa medicala care il ingrijeste pe Florin Cioaba in Antalya, din care fac parte neurologi, cardiologi, internisti, anestezisti, si in continuare va tine legatura permanent cu acestia.

Intrebat cine l-a solicitat sa mearga in Turcia pentru a-l evalua pe Florin Cioaba, medicul Serban Bradisteanu a spus ca rugamintea a venit din partea presedintelui Traian Basescu.

"Presedintele Traian Basescu m-a rugat, daca vreau si pot, sa fac aceasta vizita medicala, impreuna cu anestezista mea, pentru a aprecia ce este mai bine de facut pentru un om, pana la urma", a spus Bradisteanu.

Intrebat cine a suportat costurile, Bradisteanu a spus ca toate cheltuielile au fost suportate de familia lui Florin Cioaba.

Medicul Serban Bradisteanu a declarat ca Florin Cioaba va urma un tratament medicamentos, intrucat starea sanatatii sale nu permite in acest moment realizarea unei interventii chirurgicale.

"Este in coma indusa medicamentos, pentru a fi linistit. Am facut evaluarea, astazi ar fi noi investigatii. Starea sanatatii este mult prea fragila, adica organismul este fragil si nu ar putea suporta o operatie pe cord deschis", a mai spus Bradisteanu.

Medicul a adaugat ca Florin Cioaba trebuie reechilibrat si abia apoi ar putea fi transportat la Bucuresti, pentru a fi operat.