Romania are cei mai multi proprietari din Europa, potrivit ultimelor date disponibile ale oficiului european pentru statistica Eurostat, datand din 2011. Astfel, 96,6% dintre romani detin un apartament sau o casa, scrie Le Figaro, care noteaza ca aceasta situatie este comuna pentru statele fostului bloc comunist.

Harta proprietarilor si chiriasilor in EuropaFoto: Hotnews
  • HotNews.ro a realizat o Harta Interactiva cu tarile europene prin prisma poprietarilor, a celor care au credite imobiliare, a chiriasilor la cota pietei si a celor care stau in chirie gratis sau sub cota de piata

Astfel, in Lituania 92,3% dintre locuitori sunt proprietari (locul doi in acest clasament) iar in Croatia 92,1% detin o locuinta (locul trei).

Cea mai redusa rata a proprietatii din Europa se inregistreaza in Elvetia (43,8%). Aproape toti au un credit sau o ipoteca pe locuinta (39,4%).

Pe penultimul loc se afla Germania, unde 53,4% din populatie este proprietara. Dintre ei, 28,1% au un credit sau o ipoteca. Urmeaza Austria, cu o rata a proprietatii de 57,5%.

In Italia, rata proprietarilor este de 72,9%, in Marea Britanie de 67,9% iar in Spania de 82,7%.

In medie, in Uniunea Europeana 70,9% din populatie este proprietara unei locuinte.

Le Figaro noteaza ca Spania a construit intre 2005 si 2007 peste 800.000 de locuinte pe an. Mai mult decat Germania, Franta si Italia la un loc. O cifra enorma care a permis majorarea mult mai rapida a ofertei decat a cererii. Acest ritm de constructie s-a aflat la originea imensei bule imobiliare ale carei efecte se vor resimti inca multi ani. Astazi, in Spania exista 700.000 de locuinte goale, si, aparent paradoxal, rata proprietarilor are tendita sa scada in continuare, de la 92% in 2000 la 82,7% in prezent.

In cazul Germaniei, rata redusa a proprietarilor se explica atat prin motive istorice cat si prin sistemul fiscal. Astfel, dupa razboi, numeroase familii au pierdut totul. Altele, cum ar fi cele din Silezia, in special, au fost constranse sa-si paraseasca locuintele pentru totdeauna, dupa ce zona a intrat in componenta Poloniei. In imaginarul colectiv, locuinta nu este o valoare refugiu prin excelenta.

In plus, dupa o crestere a preturilor in urma reunificarii, acesta au scazut ulterior. Iar chiriile sunt moderate in conditiile unei oferte private abundente. Exista si un sistem de conventii de chirie foarte stimulativ din punct de vedere fiscal pentru proprietari.

  • Da click pe tarile de pe harta pentru a vedea procentele de proprietari, chiriasi si credite imobiliare din fiecare tara
  • Click pe butonul "Legend" pentru a afisa legenda hartii.

Vezi Harta Mare in ArcGIS.com

Vezi mai multe harti si aplicatii interactive pe Portalul de Harti HotNews.ro: