Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, le-a spus, joi, celor aproximativ 70.000 de persoane care asista la slujba de la Manastirea Nicula ca familia este celula de temelie a societatii si are un rol esential, spunand ca i se rupe sufletul pentru ca numarul divorturilor s-a triplat.

IPS Andrei a aratat, joi, in predica sustinuta la Manastirea Nicula, la pelerinajul prilejuit de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, la care participa aproximativ 70.000 de persoane, ca familia este celula de temelie a societatii si are un rol esential in mersul inainte al societatii, transmite Mediafax.

"Familia este celula de temelie a societatii omenesti si are un rol esential in mersul inainte al acestei societati. Familia traditionala sufera, intra intr-o criza. In ultima vreme, divorturile s-au triplat si ma doare sufletul cand aud despre atatea divorturi. Criza familiei este o criza a societatii contemporane. Observam ce se intampla, se vorbeste tot mai des de uniune consensuala, se fac casatorii de proba, dar un lucru si mai grav este ca se vorbeste de casatorii intre persoane de acelasi sex. Biserica noastra militeaza pentru stipularea in Constitutie ca familia este formata dintr-un barbat si o femeie si copilasii lor. Nu pedepsim pe nimeni, dar vrem ca normalitatea sa fie subliniata. In fata acestei stari de lucruri, ce face biserica? Biserica vine si afirma ca aceasta institutie fundamentala, familia, reflecta misterul Sfintei Treimi", a spus mitropolitul Clujului.

IPS Andrei i-a indemnat pe credinciosii prezenti sa se roage Maicii Domnului sa mijloceasca pentru ca tinerii "sa intemeieze familii puternice, pentru ca Romania sa nu se prabuseasca si sa mearga inainte".

"Trebuie ca familia sa se roage lui Dumnezeu. O casa in care nu este preocupare religioasa, duhovniceasca, nu o putem numi o casa crestina. Din pacate este o mare ispita televizorul, si adormim la televizor fara sa ne rugam. Dupa o saptamana de truda trebuie sa mergem doua ceasuri la biserica, este vreme si pentru munte si pentru mare, toti membri familiei trebuie sa mearga la biserica. E nevoie de familii crestine puternice si o rugam pe Maica Domnului sa intervina la Domnul Hristos sa intareasca familile noastre", a mai aratat inaltul ierarh ortodox.

IPS Andrei Andreicut oficiaza, joi, la Manastirea Nicula, slujba de Liturghie, in fruntea unui sobor de preoti din care mai fac parte episcopul Timotei al Spaniei si Portugaliei si Ignatie Muresanul, arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei.

La slujba asista, potrivit Jandarmeriei, circa 70.000 de credinciosi care se inchina si se roaga la icoana Facatoare de Minuni a Fecioarei Maria. La slujba de Liturghie mai sunt prezenti, printre altii, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, prefectul Ioan Gheorghe Vuscan, deputatii PSD Aurelia Cristea si Radu Zlati, primari din judetul Cluj.

La finalul slujbei, calugarii Manastirii Nicula vor oferi pelerinilor 16.000 de sarmale, dar si cozonaci.

De asemenea, la finalul Liturghiei va avea loc o ceremonie de acordare a titlului de cetatean de onoare al judetului Cluj - "Clujean de Onoare", parintelui Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis si vicar al Timocului (Serbia). Acesta va primi si distinctia "Crucea Transilvana" a Mitropoliei Clujului.