Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a atribuit un cotract de aproximativ 10 milioane de euro pentru furnizarea de malai si un contract de circa 5 milioane de euro pentru furnizarea de zahar. Ambele contracte sunt finantate de catre Comisia Europeana in cadrul aplicarii Planului European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din Romania (PEAD) - 2013. In cazul unui contract similar pentru furnizarea de ulei din fonduri europene, directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana (PC) a fost retinut, miercuri, de catre procurorii DNA pentru ca ar fi pretins ilegal un comision de peste 1 milion de euro.

Malai cumparat cu banii de la UEFoto: Agerpres

Potrivit informatiilor publicate pe portalul electronic de achizitii publice, APIA a atribuit marti un contract de 44.950.499 lei fara TVA (circa 9.939.743 euro) pentru furnizarea unei cantitati de cel putin 21.000 tone de de malai, ambalat in pachete unitare de 1 kg.

Contractul este finantat de catre Comisia Europeana, in cadrul aplicarii Planului European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din Romania (PEAD) - 2013 si a fost atribuit firmei bucurestene ROMPAN PROIECT - SERVICE S.A.

La randul sau, firma castigatoare va subcontracta proiectul cu urmatoarele firme: "1.OLTINA IMPEX PROD COM S.R.L. - 19,2 % - specializare morarit/ambalare 2.S.C. PAMBAC S.A. - 14,3% -specializare morarit/ambalare 3.S.C. TITAN S.A. - 19% - specializare morarit/ambalare 4.S.C. MOARA CIBIN S.A. -9% -specializare morarit/ambalare 5.S.C. SAM MILLS S.R.L. -19,5% -specializare morarit/ambalare 6.S.C. AGRO CHIRNOGI S.A. -19% -specializare morarit/ambalare".

Tot marti 13 august, APIA a atribuit un alt contract de aproape 5 milioane de euro (22.200.061,14 lei fara TVA) furnizarea unei cantitati de cel putin 6.000,000 tone zahar , ambalat in pachete unitare de 1 kg, pana la 31.12.2013.

La fel ca si in cazul primului contract, finantarea provine de la Comisia Europeana in cadrul aceluiasi Planul European de Ajutoare pentru Persoanele cele mai Defavorizate din Romania (PEAD) - 2013.

Contractul pentru zahar a fost atribuit firmei SC ATIFCO FINE FOOD SRL.

Ambele contracte au fost atribuite in urma unei licitatii deschise, iar criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut oferit de participanti.

Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana, retinut de DNA pentru luare de mita in cadrul unui contract asemanator

In aceeasi zi in care cele doua contracte au fost atribuite, directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana (PC) a fost pus sub urmarire penala si mai apoi retinut de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie in cadrul atribuirii unui contract asemanator, pentru ulei, finantat tot din bani europeni.

Potrivit DNA, in perioada mai - august 2013, Pana ar fi conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei catre o anumita firma in schimbul unui comision de 10% din valoarea contractelor. Procurorii sustin ca Pana ar fi cerut si externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate.

Contractele vizate au o valoare totala de aproximativ 16 milioane euro, iar DNA sustine ca Aurel Pana i-a cerut unui reprezentant al firmei vizate un comision de 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atat direct, cat si prin intermediul lui Mugur George Voinea, urmarit penal si el.

Procurorii sustin ca, potrivit unei intelegeri cu Aurel Pana, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, Voinea a pretins incheierea unor contracte avand ca obiect servicii de transport si servicii de consultanta in valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Platile urmau a fi efectuate in baza unor operatiuni fictive.

La data de 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrari prin care SC EVALSERV SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma sa primeasca de la societatea castigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei la care se adauga T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezinta doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse, arata comunicatul DNA.

Procurorii sustin ca, pe fondul presiunilor exercitate de George Mugur Voinea si Aurel Pana, reprezentantul societatii castigatoare a licitatiei a semnat pe 7 august 2013 contractul prin care externaliza serviciile de transport catre societatea recomandata de Aurel Pana.