Fostul vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor: Nu a fost conflict de interese atunci cand am participat la aprobarea functionarii Companiei de Asigurari Reasigurari Exim Romania

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 14 august 2013, 15:45 Actualitate | Esenţial


Fostul vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Tudor Balta considera ca nu a existat conflict de interese atunci cand a participat la sedinta in care a fost aprobata functionarea Companiei de Asigurari Reasigurari Exim Romania (CARE Romania), unde este actionar, pentru ca avea alte atributii si actiunile reprezentau doar 0,9% din capitalul societatii, transmite Mediafax.

"In opinia mea, nu am fost in conflict de interese atunci cand am participat la sedinta in care asiguratorul CARE Romania a primit autorizatia de functionare. In calitate de vicepresedinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) aveam atributii in coordonarea Fondului de Garantare si in domeniul reglementarilor contabile. Atributiile privind autorizarea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurari erau de competenta presedintelui CSA si a celuilalt vicepresedinte CSA", a declarat Tudor Balta pentru agentia de presa citata.

Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Tudor Balta, fost vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), de incalcarea regimulului juridic al conflictului de interese in materie penala. Potrivit ANI, Balta a participat, in calitate de vicepresedinte al CSA, la sedinta de Consiliu in care s-a aprobat cererea de obtinere a autorizatiei de functionare ca societate de asigurare a unei companii in care el insusi detine 30.000 de actiuni.

Tudor Balta a fost vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in perioada 28 iunie 2006 - 29 aprilie 2013.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Tudor Balta a infractiunii de conflict de interese.

Balta mai spune ca pachetul de actiuni detinut la CARE Romania SA la momentul autorizarii reprezenta 0,9% din capitalul social al companiei.

"Conform Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, pentru a fi incompatibil, ar fi trebuit sa detin peste 10% din capitalul social al CARE Romania. Aceste actiuni le-am primit de la Eximbank Romania (care detine peste 90% din actiunile CARE Romania - n.r.) pentru ca am fost membru in Consiliul de Administratie al bancii in perioada 2000-2004. N-am ascuns niciodata faptul ca detin aceste actiuni, declaratiile de interese fiind o dovada in acest sens", a spus fostul vicepresedinte al CSA.

Potrivit datelor fostei CSA, Consiliul institutiei a fost condus, in anul 2010, de Angela Toncescu - presedinte, Constantin Buzoianu si Tudor Balta - vicepresedinti si Albin Biro, Dan Constantinescu, Daniela Popa si Corneliu Silviu Moldoveanu - membri.

La finele lunii aprilie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiara a preluat atributiile si prerogativele CSA, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.


Citeste mai multe despre   


437 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ce are coada vacii cu stampila primariei? (Miercuri, 14 august 2013, 23:33)

  denvarel [utilizator]

  Ce are legea 32/2000 cu codul penal?
  Unde scrie in codul penal ca doar pentru actionarii semnificativi, adica aia care au mai mult de 10% (art.2 pct A alin 11 din legea 32/2000), este aplicabil conflictul de interese?

  Domnuu' Balta, nu legea 32 ati incalcat-o, ati incalcat Codul Penal Art 253:
  „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”

  Si nu prea inteleg cu ce ocazie ati primit pesches 0.9% din actiunile CARE Romania SA de la Exim Bank Romania: actionarul majoritar? Era ziua dumneavoastra de nastere? Ati adus contributii inestimabile in dezvoltarea noii nascute CARE Romania?
  Sa mor eu daca inteleg cum primesc unii 1% dintr-o societate de asigurari asa, doar pentru ca erau la un moment dat in consiliul de administratie al fondatorului.
  Poate ca ar trebui vazut cat de legala este decizia prin care membrii consiliului de administratie primesc peschesuri din astea si cine le-a hotarat? Nu tocmai consiliul de administratie, adica tot ei?

  Alooo Procuraturaa, ce fac astia? Isi dau singuri cadouri din banii Exim Bank? Bani care de fapt sunt ai statului roman? Ca ala e actionar cu 95% la banca aia.

  Pe bune trebuie investigate impropietaririle astea domnilor redactori hotnews. Chiar asa pe fata?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri