Fostul vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Tudor Balta considera ca nu a existat conflict de interese atunci cand a participat la sedinta in care a fost aprobata functionarea Companiei de Asigurari Reasigurari Exim Romania (CARE Romania), unde este actionar, pentru ca avea alte atributii si actiunile reprezentau doar 0,9% din capitalul societatii, transmite Mediafax.

"In opinia mea, nu am fost in conflict de interese atunci cand am participat la sedinta in care asiguratorul CARE Romania a primit autorizatia de functionare. In calitate de vicepresedinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) aveam atributii in coordonarea Fondului de Garantare si in domeniul reglementarilor contabile. Atributiile privind autorizarea unei companii de asigurare sau a unui broker de asigurari erau de competenta presedintelui CSA si a celuilalt vicepresedinte CSA", a declarat Tudor Balta pentru agentia de presa citata.

Agentia Nationala de Integritate il acuza pe Tudor Balta, fost vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), de incalcarea regimulului juridic al conflictului de interese in materie penala. Potrivit ANI, Balta a participat, in calitate de vicepresedinte al CSA, la sedinta de Consiliu in care s-a aprobat cererea de obtinere a autorizatiei de functionare ca societate de asigurare a unei companii in care el insusi detine 30.000 de actiuni.

Tudor Balta a fost vicepresedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in perioada 28 iunie 2006 - 29 aprilie 2013.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Tudor Balta a infractiunii de conflict de interese.

Balta mai spune ca pachetul de actiuni detinut la CARE Romania SA la momentul autorizarii reprezenta 0,9% din capitalul social al companiei.

"Conform Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, pentru a fi incompatibil, ar fi trebuit sa detin peste 10% din capitalul social al CARE Romania. Aceste actiuni le-am primit de la Eximbank Romania (care detine peste 90% din actiunile CARE Romania - n.r.) pentru ca am fost membru in Consiliul de Administratie al bancii in perioada 2000-2004. N-am ascuns niciodata faptul ca detin aceste actiuni, declaratiile de interese fiind o dovada in acest sens", a spus fostul vicepresedinte al CSA.

Potrivit datelor fostei CSA, Consiliul institutiei a fost condus, in anul 2010, de Angela Toncescu - presedinte, Constantin Buzoianu si Tudor Balta - vicepresedinti si Albin Biro, Dan Constantinescu, Daniela Popa si Corneliu Silviu Moldoveanu - membri.

La finele lunii aprilie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiara a preluat atributiile si prerogativele CSA, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.