O eventuala modificare a legii ANI s-ar reflecta "foarte prost" in raportul MCV si "va avea efecte asupra intrarii Romaniei in Schengen". Declaratia a fost facuta la RFI de europarlamentarul PDL, Monica Macovei.

Fostul ministru al Justitiei explica de ce sunt in incompatibilitate, in opinia sa, alesii locali care se afla in acelasi timp in conducerea unor regii: "Sa luam exemplul unui primar sau presedinte de Consiliu Judetean. El este ales full-time de oameni sa conduca Primaria sau Consiliul Judetean, deci o slujba permanenta. In acelasi timp, el este membru in AGA sau in Consiliul de Administratie al unei companii, cu care Primaria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termica, gaz, companie de electricitate, companie de apa-canal. Noi nu vom sti ale cui interese le reprezinta primarul, ale cetatenilor, care evident, vor preturi mai mici la apa, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cat mai mare, ca atare si un pret mai mare?".

"O alta mare problema dureroasa este ca exista societati comerciale, firme, care lucreaza pentru aceste companii si regii autonome, de exemplu produc tevi sau multe alte piese de care ele au nevoie si care sunt conduse de oameni din partid si banii se duc la partid, deci sunt firme controlate de partide, care produc bani pentru partide", spune Monica Macovei.

Critici pentru premier

Monica Macovei declara ca "premierul iarasi se baga unde nu e treaba lui si intervine iarasi in justitie", in contextul legii ANI.

"Eu retin ca a afirmat ceva de genul: Nu putem declara incompatibili atatia primari, trebuie sa gasim o solutie. In opinia mea, asta este o interventie, pentru ca nu e rolul lui sa declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupa de incompatibilitati, se ocupa ANI si instantele de judecata, acolo unde oamenii au contestat si exista procese pe rol", spune ea.

Macovei: CSM e prea pasiv; judecătorii cinstiţi să-i demaşte pe colegii corupţi

Judecătorii trebuie să fie "curaţi ca nişte îngeri", iar cei care cunosc magistraţi corupţi trebuie să-i demaşte. O spune la RFI fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, în contextul anchetării Veronicăi Cârstoiu, judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, pentru luare de mită, în dosarul omului de afaceri Dinel Staicu. Eurodeputatul PDL cere CSM să aplice sancţiuni în cazul magistraţilor asupra cărora planează suspiciuni de corupţie.

Monica Macovei afirmă că judecătorii trebuie să fie "curaţi ca nişte îngeri": "Mă bucur că DNA i-a prins, de asta există DNA, care are şi un compartiment pentru corupţia în justiţie şi sunt tot mai performanţi, după cum vedem, în ultimii ani, pornind de la acea reţea a senatorului PSD, Voicu, dacă vă amintiţi. În al doilea rând, sigur, există corupţie în justiţie, nu mă aşteptam nici eu la sume atât de mari, am început în 2005 cu sume mult mai mici şi iată că ele cresc, îmi aduc aminte că primul caz găsit de DNA era de circa 50 de euro, la Vălenii de Munte. Mă bucur că sunt prinşi aceşti judecători, ei trebuie să fie mai presus de orice, trebuie să fie ca nişte îngeri de curaţi!".

Fostul ministru al Justiţiei cere Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri din timp în privinţa magistraţilor bănuiţi de corupţie: "Problema este că DNA nu va putea să-i prindă pe toţi sau aşteptăm prea mult, două vieţi, până-i prinde pe toţi. Şi atunci trebuie luate măsuri de către CSM şi trebuie luate măsuri de sancţionare. De pildă, dacă nu ţi-ai depus la timp declaraţia de avere şi de interese, dacă există cel mai mic semnal, indiciu, că ai pus pe numele altora nişte bani sau nişte bunuri, atunci trebuie imediat să fii dat afară din magistratură, fără închisoare, fără nimic, dar eşti dat afară, nu mai poţi să fii judecător sau procuror. Trebuie să existe astfel de filtre permanente (...). Repet, asta nu-i o meserie ca oricare alta, aici trebuie să fii deasupra oricărei bănuieli".

Continuarea pe www.rfi.ro