Ungaria sustine ideea de baza a parteneriatului strategic romano-ungar si se simte responsabila pentru toti maghiari care traiesc in afara tarii, inclusiv pentru maghiarii din Ardeal, a comentat pentru agentia ungara MTI Hidvegi Balazs, deputat FIDESZ, dupa declaratiile facute luni de presedintele Traian Basescu.

Acesta a subliniat ca, in ceea ce priveste chestiunile "controversate" legate de comunitatea maghiara din afara Ungariei, a fost promovat intotdeauna respectul reciproc.

Hidvegi Balazs a adaugat ca Universitatea de vara de la Tusnad a fost locul dialogului romano-maghiar din 1990 pana in prezent, un loc unde liderii ungari au vorbit intotdeauna intr-un "spirit calm si moderat" despre situatia maghiarilor din Romania.

Presedintele Traian Basescu a facut luni declaratii dure la adresa liderilor politici din Ungaria care in ultimele saptamini au facut declaratii belicoase la adresa Romaniei. Presedintele Basescu a anuntat ca "Romania isi va asuma leadership-ul punerii la punct a Ungariei, care a devenit focar de instabilitate in regiune din punct de vedere al politicilor privind minoritatile". Basescu a mai anuntat ca "foarte probabil" liderii politici maghiari nu vor mai putea participa anul viitor in Romania la Universitatea de vara de la Tusnad pentru ca "au fost indecenti".