Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a cerut, luni, de la Parchetul Tribunalului Dambovita dosarul privind accidentul provocat in 2011 de Florin Cergan, fiul judecatoarei Veronica Cirstoiu, in urma caruia au murit trei persoane, urmand sa analizeze posibilitatea preluarii acestuia, anunta Mediafax.

Veronica Cirstoiu (foto arhiva)Foto: Mediafax

"Astazi, 12.08.2013, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Dambovita dosarul avand ca obiect accidentul rutier provocat de numitul Cergan Florin in anul 2011 si soldat cu decesul a trei persoane, pentru a analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.

Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestati preventiv, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta si luare de mita pentru solutii favorabile in dosare.

Potrivit procurorilor, persoane interesate in solutionarea favorabila a unor dosare penale aflate pe rolul instantelor de judecata, au remis prin intermediar, in mai multe transe, sume de bani in cuantum de peste un milion de euro, "in scopul obtinerii unor solutii favorabile in cauze penale".

"In acest context, la seara zilei de 8 august 2013, una din transele de bani, in cuantum de 50.000 de euro, a fost primita de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cirstoiu Veronica. Aceasta, la randul sau, potrivit intelegerii cu persoanele implicate si interesate, urma sa transmita aceasta transa unuia dintre judecatorii investiti cu judecarea uneia dintre cauzele respective", potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale.

Fiul judecatoarei Veronica Cirstoiu a fost implicat, in martie 2011, intr-un accident rutier soldat cu moartea a trei persoane, instanta respingand atunci propunerea de arestare preventiva a acestuia, formulata de procurori.

Accidentul a avut loc in Targoviste, la 8 martie 2011, cand Cergan, pe atunci preot in Parohia Laculete din comuna damboviteana Glodeni, conducea un autoturism BMW. Acesta a intrat intr-o Dacie in care se aflau preotul Nicolae Nicolae de la Parohia Gheboaia, sotia si fiica acestuia, in varsta de 15 ani, toti trei decedati in accident.

Martorii spuneau, la vremea respectiva, ca masina lui Cergan avea peste 100 de kilometri pe ora.

Initial, acesta nu a recunoscut ca se afla la volanul autoturismului BMW, insa, a doua zi, s-a prezentat la Politie si a marturisit ca el a provocat accidentul, fiind retinut de procurori pentru 24 de ore, sub acuzatia de ucidere din culpa

Procurorii au cerut arestarea preventiva a lui Cergan, insa Judecatoria Targoviste a respins propunerea.

La cateva zile dupa accident, Arhiepiscopia Targovistei i-a ridicat lui Cergan dreptul de a sluji.

Presa locala relata, in martie 2013, ca in dosarul accidentului au fost facute mai multe expertize, insa Cergan "isi vede linistit de viata sa".

Familia victimelor accidentului provocat, in martie 2011, in municipiul Targoviste, de fiul judecatoarei Veronica Cirstoiu, Florin Cergan, crede ca acest dosar este tergiversat din cauza influentei magistratului.

Cumnata preotului decedat in accidentul din Targoviste, alaturi de sotia si fiica lui, sustine ca dosarul este purtat intre Institutul de Criminalistica si Parchetul Judecatoriei Targoviste.

"Se tergiverseaza acest dosar de doi ani si jumatate, mama lui (Florin Cergan, n.r.), fiind judecatoare la Bucuresti, are foarte mare influenta si ea tergiverseaza dosarul. Se fac expertize peste expertize, dar nu se trimite dosarul la judecata. Florin Cergan, cel care a omorat-o pe sora mea, pe nepoata si pe cumnatul meu, trebuia sa mearga la puscarie, dar dosarul este purtat intre Institutul de Criminalistica si Parchetul Judecatoriei Targoviste. Am fost la Parchet, dar mi-au spus ca nu se tergiverseaza, dar sa intreb la Criminalistica, iar de acolo m-au trimis la procurori. Arunca raspunderea unii pe altii", a spus Cecilia Stancu.

Ea a mai sustinut ca fiul judecatoarei, care in 2011, cand a avut loc accidentul, era preot in Parohia Laculete din comuna damboviteana Glodeni, era baut si conducea cu peste 150 de kilometri la ora.

"Cert este ca Cergan era baut, avea viteza de peste 150 de kilometri pe ora in buricul orasului si mai ales la calea ferata trebuia sa incetineasca, nu sa accelereze. Am auzit si eu din surse ca unii procurori au vrut sa il inchida, dar altii au zis ᅡcum sa-l inchidem pe baiatul colegei noastre?ᅡ. Preotul Nicolae Nicolae se intorcea atunci de la sedinta cu parintii, care avusese loc la Colegiul Constantin Cantacuzino, unde era eleva fiica sa, iar in autoturismul Dacia pe care-l conducea se mai aflau, pe locul din dreapta, sotia sa - sora mea Florina - si pe bancheta din spate fata lor, Ioana. Martorii sustin ca masina cumnatului meu a oprit pana in calea ferata de la Dealu Mare, sa dea prioritate, inainte de a vira catre Cartierul CFR, autoturismelor care circulau din sens opus, dar dinspre Bulevardul Carol I venea in viteza un autoturism care, la calea ferata, a plonjat peste Dacia in care se aflau cei trei membri ai familiei Nicolae din Gheboaia. Impactul a fost nimicitor, iar ei au murit pe loc. A ramas orfan un baietel care avea atunci 12 ani si care in acel moment era acasa, impreuna cu o matusa a tatalui sau. Daca eu faceam accidentul acesta, faceam puscarie de nu ma vedeam. La el nici macar nu au terminat de cercetat dosarul, ce sa mai vorbim sa-l trimita la instanta", a mai spus cumnata preotului mort in accidentul provocat de Florin Cergan.