Productia de grau si secara din acest an totalizeaza 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani, a anuntat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Mediafax.

"Anul acesta am avut o productie record de grau si secara, cea mai mare din ultimii opt ani si a doua din ultimii 43 de ani. Nu stam rau nici din punct de vedere al calitatii, dar cantitatea de grau pentru panificatie este mai mica decat cea dintr-un an de seceta (cum a fost 2012 - n.r). Nu sunt scaderi dramatice", a aratat Constantin intr-o conferinta de presa.

El a precizat insa ca nu vor fi necesare importuri de grau pentru panificatie si exista cantitati si pentru export.

Referitor la pret, Constantin a aratat ca acesta este dat de piata.

"Cand productia este mica, pretul este mare, cand productia este mare, pretul este mic", a afirmat ministrul Agriculturii, adaugand ca pretul de interventie nu ii ajuta pe fermieri, pentru ca este mai mic comparativ cu cel din piata.

Fata de anul trecut, productia de grau si secara a crescut cu 37%. Suprafata cultivata a fost de 2 milioane de hectare, similara celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.

O productie record a fost inregistrata si la orz si orzoaica, precum si la ovaz si rapita.

Astfel, la orz si orzoaica productia s-a situat la 1,5 milioane tone, cea mai mare din ultimii 23 de ani, cea de ovaz a fost de 362.137 tone, iar cea de rapita de 647.811 tone, de circa 6 ori mai mare fata de cea de anul trecut.

Potrivit ministrului, cresterile de productie au fost favorizate de vremea favorabila, dar si de subventiile cuvenite agricultorilor alocate mai devreme decat in anii anteriori si de sprijinul acordat de autoritati pentru irigatii.