Partidul Comunistilor din Republica Moldova s-a adresat Curtii Constitutionale pentru a contesta acordul de cooperare militara dintre Chisinau si Bucuresti, anunta deputatul PCRM Artur Resetnikov, potrivit Mediafax.

"Acest acord este in contradictie cu Constitutia noastra, deoarece a fost aprobat cu mai putin de o jumatate din voturile deputatilor. Si, cel mai important, este ca el contravine statutului de neutralitate al Republicii Moldova", argumenteaza Resetnicov, citat de site-ul Unimedia.

Iurie Muntean, secretarul executiv al PCRM, a declarat pentru agentia Interfax ca acordul de cooperare militara dintre Republica Moldova si Romania este "o crima contra statalitatii Republicii Moldova".

"In Constitutie se spune ca Moldova are statutul de stat neutru. Cu toate acestea, guvernantii sunt gata, sub orice pretext, pentru o perioada nelimitata de timp si cu obiective neclare, sa dea voie militarilor romani sa intervina pe teritoriul Republicii Moldova. Acest lucru nu se va intampla", afirma Muntean.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind cooperarea in domeniul militar la sfarsitul lunii iunie. Legea a fost adoptata cu votul a 51 de deputati, membri ai majoritatii parlamentare. Actul stabileste cadrul legal necesar cooperarii intre guvernele ambelor state si propune intensificarea colaborarii in domeniile neacoperite de Acordul interministerial existent.

In aprilie 2012, ministrul roman al Apararii Nationale, Gabriel Oprea, si omologul sau moldovean, Vitalie Marinuta, au semnat Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea in domeniul militar.

Conform MApN, acordul stabileste cadrul juridic necesar cooperarii militare intre cele doua parti si cuprinde prevederi referitoare la domeniile si formele de cooperare, instituirea Comisiei militare mixte, organizarea si desfasurarea exercitiilor si antrenamentelor comune, protectia informatiilor, aspecte financiare si statutul juridic al personalului. Domeniile de cooperare prevazute in cadrul Acordului includ, printre altele, politica de aparare, controlul armamentelor, planificarea apararii, pregatirea personalului, legislatia privind apararea nationala, managementul resurselor umane si al resurselor bugetare, cercetare stiintifica, controlul si managementul spatiului aerian, informatii militare, activitati medicale, probleme sociale, istorie si stiinta militara, activitati culturale si sportive. Potrivit comunicatului MApN din aprilie 2012, cooperarea militara bilaterala si situatia regionala au fost principalele teme pe agenda discutiilor, cei doi ministri identificand modalitati de consolidare a relatiilor de colaborare dintre cele doua armate in domeniul instruirii in comun a trupelor si la nivelul dialogului politico-militar, pentru promovarea reformelor interne si modernizarea fortelor armate.