Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) va prezenta, joi, in cadrul unei conferinte de presa, rezultatele expertizei realizate de catre specialistii institutiei asupra probelor ridicate cu ocazia perchezitiei domiciliare din data de 1 martie efectuata in cazul tablourilor din Muzeul Kunsthal, Rotterdam.

In cadrul evenimentului vor fi oferite date asupra expertizei privind probele ridicate de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) cu ocazia perchezitiei efectuate in comuna tulceana Carcaliu si separate in cadrul Institutului National de Criminalistica, Serviciul expertize fizico-chimice.

Rezultatele expertizei realizate de catre specialistii MNIR privind presupusa cenusa a panzelor sustrase din Muzeul Kunsthal, Rotterdam, evidentiaza ca aceasta provine din arderea a cel putin trei opere de arta - tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza, informa muzeul intr-un comunicat de presa.

'Analiza fizico-chimica a fost desfasurata in perioada 26 aprilie - 18 iulie, de catre o echipa formata din trei experti care au analizat cenusa, utilizand mai multe metode si anume microscopia optica si electronica, spectrometria cu fluorescenta de raze X si difractia de raze X. In urma analizarii compozitiei chimice a materialelor mentionate si a evidentierii, in interiorul acestora, a pigmentilor specifici picturilor pe panza, a reiesit faptul ca cenusa provine din arderea a cel putin trei opere de arta (tablouri realizate in tehnica uleiului pe panza)', preciza Biroul de presa al MNIR, intr-un comunicat transmis, marti, AGERPRES.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, unul dintre barbatii acuzati ca au sustras tablourile din Muzeul Kunsthal, a sustinut in timpul anchetei de la DIICOT ca a ars operele de arta, insa in fata instantei a revenit asupra declaratiei.

Cele sapte tablouri au fost sustrase in luna octombrie a anului trecut in cel mai mare furt de opere de arta din Olanda din ultimii peste zece ani. Hotii au patruns printr-o iesire de urgenta din spatele galeriei, au luat tablourile de pe perete si au fugit, totul in numai doua minute.

Operele de arta furate au o valoare estimata la zeci de milioane de dolari daca ar fi vandute la o licitatie. Hotii au luat 'Harlequin Head' (1971) de Pablo Picasso; 'Waterloo Bridge, London' si 'Charing Cross Bridge, London' (din 1901) de Claude Monet; 'Reading Girl in White and Yellow' (1919) de Henri Matisse; 'Girl in Front of Open Window' (1898) de Paul Gauguin; 'Self-Portrait' (circa 1890) de Meyer de Haan; 'Woman with Eyes Closed' (2002) de Lucian Freud.