Aproximativ 200 de studenti din intreaga tara au protestat, miercuri seara, la Timisoara, nemultumiti de nerespectarea Pactului National pentru Educatie, tinerii, care au purtat pancarte si au scandat lozinci, aducand cu ei si o vaca inchiriata, sugerand astfel ca au ajuns "la coada vacii", relateaza Mediafax.

Aproximativ 200 de studenti sositi din intreaga tara au protestat, miercuri seara, la Timisoara, in Piata Unirii, purtand pancarte si strigand lozinci, tinerii aducand cu ei si o vaca pe care au inchiriat-o de la o ferma.

Tinerii au strigat lozinci precum "Educatia salveaza natia", "Ne-au mintit toti guvernantii, am ajuns la coada vacii", "Minciunile se platesc, studentii fac iar protest", "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu ne finantati educatia noastra" sau "Finantarea e saraca, educatia e-n galeata".

Unii dintre ei au purtat pancarte cu mesaje precum: "Si vacile ne vor la scoala", "Fii student, adopta o vaca", "Studentul de azi, vacarul de maine", "Vaca n-are nicio vina", "Generatia happy meal", "Asta-i doar inceputul", "Doi km de autostrada = un camin de 700 locuri", "Ai 6%, ai sanse!" sau "Vrem 6% din PIB pentru educatie".

Cativa tineri care au venit protest la bustul gol si-au scris pe trupuri "6%".

Studentii au adus cu ei si o vaca pe care au inchiriat-o de la o ferma din apropierea Timisoarei si pe care au plimbat-o, intr-o remorca speciala, in Piata Unirii din Timisoara, unde a avut loc protestul.

"Vacuta de la protest este una adevarata. Am adus-o de la o ferma de langa Timisoara si am inchiriat-o. Am platit cam 200 de lei", a declarat pentru Mediafax Brandusa Lungu, vicepresedinte ANOSR, unul dintre organizatorii protestului.

Protestatarii au purtat pe umeri si un mulaj din gips al unei vaci.

Studentii spun ca sunt nemultumiti de finantarea educatiei si de cresterea taxelor si ca prin acest protest vor sa traga un semnal de alarma. Mai mult, protestatarii au anuntat ca, daca problemele lor nu se rezolva, vor declansa proteste in toata tara.

Ei au amintit, de asemenea, si despre asumarile facute la nivel international de catre Romania, de prevederea Legii Educatiei Nationale prin care se stipuleaza acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educatie si de promisiunea facuta de partidele politice in acest sens, prin Pactul National pentru Educatie.

Tineri mai sunt nemultumiti si de cresterea taxelor de studiu si a taxelor de camin, de faptul ca bursele sociale sunt de doua sau chiar de trei ori mai mici decat prevede legea si de faptul ca jumatate din studentii romani abadoneaza facultatea.

"Am iesit in strada pentru finantarea educatiei, vrem 6% din PIB pentru educatie. Au crescut foarte mult taxele pentru studii si regia la camin, mai bine de jumatate dintre absolventii de studii superioare nu termina facultatea, Romania este pe penultimul loc in Europa ca rata de absolvire a studiilor superioare. Ne dorim ca legea sa fie respectata si educatia sa fie tratata ca o prioritate nationala. Am adus o vaca sa aratam faptul ca nu s-a investit deloc in educatie si nu reprezentam o prioritate nationala", a mai declarat Brandusa Lungu.

Protestul a inceput la ora 19.00 si s-a incheiat o ora mai tarziu, fara sa se inregistreze incidente.