Regia Patrimoniului si Protocolului de Stat a inceput procedura de vanzare a imobilelor din portofoliu prin negociere directa, la un pret cu 30% mai mic decat cel stabilit la licitatiile organizate in acest an in pofida avertizarilor repetate ale consultantilor imobiliari si care au esuat previzibil, scrie Mediafax.

Dupa ce anul trecut licitatiile au esuat in lipsa de oferte, RA-APPS a decis sa reia aceeasi procedura si pe parcursul acestui an, desi consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor RA-APPS in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat.

In luna martie, Guvernul a introdus un nou cadru legal care prevede ca, in cazul in care cea de-a treia licitatie a avut loc fara ca vreun ofertant sa fi oferit cel putin pretul de pornire al licitatiei, imobilul va putea fi vandut prin negociere, pe baza unei oferte de cumparare care va putea fi mai mica cu 30% decat pretul de pornire, nu mai mica decat "valoarea de inventar" a imobilului.

In conditiile in care eventualii ofertanti au stiut astfel ca pot cumpara locuintele RA-APPS prin negociere directa si la pret redus, si licitatiile din acest an au esuat in mod previzibil, iar regia a inceput acum procedura de vanzare a unor apartamente si spatii comerciale din zona centrala a Capitalei prin negociere directa si la un pret cu 30% mai mic decat cel stabilit la licitatii.

Astfel, un apartament cu patru camere de pe Bulevardul Nicolae Balcescu de 107 metri patrati va fi vandut acum cu 102.200 euro, cu 30% sub pretul de la prima licitatie, de 146.000 euro.

Un apartament cu patru camere de 133 metri patrati de pe strada George Enescu va fi vandut cu 111.000 euro in loc de 156.300 euro, un apartament cu trei camere de 83 metri patrati de pe strada Luterana va fi vandut cu 51.100 euro in loc e 73.000 euro, un apartament cu trei camere de 138 metri patrati de pe Aleea Cauzasi va fi vandut cu 126.100 euro in loc de 149.400 euro, iar un apartament cu patru camere de 205 metri patrati tot de pe Aleea Cauzasi va fi vandut cu 183.800 euro in loc de 214.100 euro.

In aceleasi conditii vor fi vandute si doua spatii comerciale de pe Aleea Cauzasi, respectiv unul de 162 metri patrati cu 207.200 euro in loc de 296.000 euro si unul de 39 metri patrati cu 50.400 euro in loc de 72.000 euro.

Regia Protocolului de Stat, la care lucreaza peste 2.170 de angajati cu un castig mediu lunar mai mare de 1.900 lei, detine aproximativ 650 locuinte de protocol si de serviciu, peste 75 de vile si mai mult de 250 hectare teren, mostenite de la fosta gospodarie de stat a PCR si ocupate de actuali sau fosti demnitari, ori chiar de rudele acestora.

Acestora li se adauga zeci de spatii comerciale, ferme si unitati turistice, dintre care hotelul Triumf din Bucuresti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scrovistea, complexul Palat Snagov sunt printre cele mai valoroase.

Surse oficiale au declarat ca intregul patrimoniu RA-APPS este evaluat la 500 milioane euro -1 miliard euro.