Presedintele Traian Basescu a declarat ca trebuie reduse taxele consulare pentru cetatenii Republicii Moldova si ca este "mult prea mult" sa se ceara acestora dovada ca detin 500 de euro pentru a primi viza de intrare in Romania, transmite Mediafax.

"Sa ceri unui cetatean din Republica Moldova sa arate 500 de euro pentru a primi viza este mult prea mult. Si va trebui sa gasim o solutie. Reducerea taxelor pentru ca nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetatenii Republicii Moldova se imbogateste Romania. Este foarte adevarat, ca mai este un palier, nu poti sa aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui gasita o formula universal valabila, nu numai pentru Republica Moldova", a declarat Basescu sambata la Sulina, dupa intalnirea cu tinerii romani din afara granitelor.

Basescu a spus in context si ca "inca avem taxe de viza foarte ridicate", desi vizele pentru cetatenii din Republica Moldova sunt acordate gratuit in acest moment de catre autoritatile romane.

MAE roman informa pe 4 iulie ca solicitarea dovezii detinerii celor 500 de euro pentru asigurarea subzistentei de catre cetatenii R.Moldova care cer viza de intrare in Romania este prevazuta de regulamentele UE, neputand fi eliminata.

Precizarea MAE venea dupa ce un grup de 30 de parlamentari PDL si FC i-au adresat o scrisoare ministrului Titus Corlatean, solicitand eliminarea acestei prevederi in acordarea vizelor pentru cetatenii moldoveni, precum si reducerea taxelor consulare la emiterea documentelor necesare pentru dosarul de redobandire a cetateniei romane de catre acestia.

"Romania este obligata prin dispozitiile regulamentului CEE 562/2006 privind crearea unui cod comunitar asupra regulilor ce stau la baza regulilor liberei circulatii a persoanelor peste frontiere. Nu putem face unilateral derogare in privinta cetatenilor unuia sau altui stat nemembru", a mentionat purtatorul de cuvant al MAE, Brandusa Predescu.

  • Basescu: Voi discuta cu Ponta ca tinerii romani din diaspora sa participe la olimpiadele scolare

Presedintele Traian Basescu a mai promis sambata, ca va discuta cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Educatiei despre posibilitatea ca si tinerii romani care invata in afara granitelor sa poata participa la olimpiadele scolare organizate in Romania.

Seful statului a fost intrebat cu privire la aceasta posibilitate de o tanara eleva din Republica Moldova, participanta la tabara ARC de la Sulina, pentru tinerii romani din afara granitelor tarii.

"Buna intrebare. Iti marturisesc ca nu sunt pregatit, dar convingerea mea este ca se poate si te asigur ca o sa discut cu premierul si cu ministrul Educatiei sa puteti participa la olimpiadele nationale din Romania (...) Deci cred ca se va putea, nu ne-a venit ideea pana acum, dar e o idee buna", i-a raspuns seful statului.

De asemenea, Basescu a tinut sa ii felicite pe studentii bursieri din Republica Moldova la universitatile din Romania pentru ca reusesc performanta sa termine studiile ca sefi de promotie.

"As vrea sa felicit pentru performanta in universitati a studentilor din Republica Moldova care pe unde sunt, termina sefi de promotie. E extraordinar, felicitari", a spus el.

Basescu le-a spus tinerilor din tabara ca se bucura ca au sentimentul ca se afla acasa atunci cand vin in Romania, adaugand ca si el are acelasi sentiment de fiecare data cand merge la Chisinau si ca pentru a descrie aceasta realitate se potriveste dictonul "sangele apa nu se face".

"Ma bucur ca incepeti sa aveti sentimentul ca sunteti acasa cand veniti in Romania. Toti am trecut prin 50 de ani cand ni s-a spus ca este altfel, dar aici se potriveste foarte bine vorba romaneasca ca 'sangele apa nu se face'. Nu ai cum sa schimbi lucrurile", a spus Basescu.

El a mai aratat ca Guvernul va mari numarul de burse pentru tinerii din Republica Moldova de la 5.500 in acest an la 6.000 in anul scolar 2014-2015.

Presedintele a mai aratat ca e la curent cu plangerile unor tineri romani din Republica Moldova sau Ucraina carora le este intarziata acordarea cetateniei romane la terminarea studiilor de liceu sau facultate in Romania. "Stiu ca sunt mici probleme birocratice, dar sa nu ne credeti perfecti, nu am venit sa va spun ca suntem o tara cu o birocratie perfecta", le-a spus Basescu tinerilor.

Seful statului le-a promis tinerilor ca va continua si in anii urmatori acest program de tabere de la Sulina, el interesandu-se si daca e buna mancarea in tabara, unde fac plaja tinerii si daca li se ofera si program la discoteca. "Cum e mancarea? Program, discoteca va organizeaza seara? Si competitii sportive (¬) Unde faceti plaja? Aici? Nu mergeti la Gura Portitei sau pe undeva?", a dialogat Basescu cu tinerii, cu care a facut apoi mai multe fotografii.

El a sosit la Sulina in jurul orei 10.00 cu un elicopter si le-a spus jurnalistilor ca se va intoarce apoi la Neptun, unde a ajuns vineri seara. Basescu si sotia sa Maria au mers vineri seara si la restaurantul Ciresica din statiunea Olimp, petrecandu-si seara in compania Elenei Basescu si a sotului acesteia, dar si a fratelui presedintelui si a sotiei acestuia.